Što se događa sa zlatom?

Cijena zlata opet pada. Plemenita kovina već četiri godine nije bila tako jeftina. Stručnjaci smatraju kako bi cijena zlata mogla još i više pasti. Već je u prvoj polovini 2013. cijena zlata neugodno iznenadila (konzervativne) ulagače, piše Večernji.hr.

U doba krize, osobito među onima koji baš nisu vični špekulacijama, zlato se činilo kao dobra zaštita imovine i ušteđevine. Konačno, ova plemenita kovina je imala tu funkciju u krizama i ratovima otkako je izmišljena trgovina. Ali onda je cijena odjednom pala s nekih 1.700 dolara po finoj unci (31,103 grama) na oko 1.200 dolara. Mnogima se činilo kako je to prilika za kupnju i kako cijena ne može biti niža - ali su se prevarili. Koncem prošlog tjedna je opet počela padati i u petak (31.10.) se finu uncu moglo dobiti za samo 1.161 dolar. Kako se čuje od stručnjaka na burzama, niti to ne mora biti kraj. Jer zlato ima i jedan golem problem: ono ne daje kamate. Jedini smisao zlata jest da njemu samom raste vrijednost - a obzirom na druge poteze na tržištu kapitala, trenutno ima i boljih opcija.

Naime, analitičar Chen Min iz Jinrui Futures ukazuje na gospodarske podatke iz SAD. Konjunktura se oporavlja, a rastu i kamate. Zlato je glavno oružje onih koji imaju novca da bi se zaštitili od inflacije, ali od inflacije nema ni traga, niti s ove, niti s one strane Atlantika. U eurozoni je ona u listopadu iznosila 0,3 posto, a u SAD oko 1,5%. Štoviše, nakon što je američki FED odlučio prekinuti masovni otkup državnih obveznica, može se očekivati da će se i referentna kamatna stopa polako početi dizati. Ti podaci pak opet vraćaju povjerenje u dolar i njegova vrijednost raste u odnosu na druge relevantne valute. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox