Stožer za obranu Petrokemije obustavlja aktivnosti

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Stožer za obranu Petrokemije objavio je danas da obustavlja daljnje aktivnosti, jer procjenjuje kako sada nema neposredne opasnosti od privatizacije te kutinske tvrtke, ali će i dalje pomno pratiti sva događanja i reagirati u slučaju potrebe. 

Stožer je, kako se navodi u priopćenju, takvu odluku donio nakon javnih izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka (na HTV-u prije nekoliko dana) i njegove zamjenice Tamare Obradović Mazal (jučer u Saboru) te nakon razgovora s ministrom Vrdoljakom i predstojnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladenom Pejnovićem, koji su im "svi vrlo jasno rekli da daljnje privatizacije Petrokemije neće biti". 

Stožer za obranu Petrokemije, kojeg čine Sindikat EKN-a, Sindikat DEMOS-HUS te Udruga branitelja Petrokemije, aktiviran je 10. siječnja nakon nekih najava o mogućoj privatizaciji kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva. Iz Stožera u priopćenju navode i kako su jučer njihovi predstavnici razgovarali s dvojicom od tri predložena nova člana Uprave Petrokemije (Žarko Rijetković i Krešimir Kvaternik). Kao i svim dosadašnjim Upravama - vrlo jasno smo im rekli kako možemo razgovarati o svemu osim o tome da u Petrokemiji ima 'viška' radnika ili o tome da nema novaca za plaće - o tim temama ne želimo razgovarati ni s njima ni s bilo kim drugim, poručuju iz Stožera.

Navode i kako ih potencijalni budući članovi Uprave "nisu uvjerili u svoju sposobnost da upravljaju ovako velikim i složenim sustavom," te da "nisu sasvim sigurni niti (zbog načina njihovog imenovanja) u njihove dobre namjere", ali i kako će o tome ipak suditi "tek kada i ako stupe na svoje nove pozicije i kada vide njihove prve poteze". Kao činjenicu koja ih "jako zabrinjava", sindikati i udruga branitelja navode to što će "predstavnici lokalne politike u Nadzornom odboru (koji su iz Kutine) birati članove Uprave koji nisu iz Kutine"Predstavnici sindikata, branitelja i radnika u NO bit će protiv takvih političkih namještanja i podmetanja. Dakle u vrijeme kada imamo najviše članova NO iz Kutine imat ćemo najmanje članova Uprave iz Kutine, ističu iz Stožera. Uvjereni su kako u Petrokemiji i Kutini postoji puno veći izbor kvalitetnijih ljudi od onih koje im se politički nameće.

Iz Stožera također poručuju kako će i dalje pomno pratiti sva događanja i reagirati u slučaju potrebe te se nadaju da nova situacija neće dovesti u pitanje ostanak Josipa Jagušta na mjestu predsjednika Uprave Petrokemije. Vlada je 10. siječnja predložila Nadzornom odboru Petrokemije opoziv dosadašnjih članova Uprave Tomislava Seletkovića, Antonije Perošević-Galović i Nenada Marinovića te imenovanje Rijetkovića, Kvaternika i Karla Došena novim članovima Uprave. Stožer se još ranije usprotivio imenovanju novih članova, jer ih smatraju nedovoljno stručnim za vođenje tvornice, te se zalagao da Jagušt i dalje ostane predsjednik Uprave, jer drže da je posljednjih godina uspješno vodio tvrtku. Proteklih dana Jagušt se više puta spominjao u medijima koji su prenosili kako, uz četiri stana u Zagrebu, posjeduje i jedan u Kensingtonu u Londonu koji nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox