Strah od prekomjerne opskrbe spustio cijene nafte

Foto: Shutterstock

Cijene barela nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer ulagače zabrinjava obilna opskrba i stanje u gospodarstvu, potisnuvši u drugi plan nemire u sjevernoj Africi. 

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala skromnih 20 centi, na 111,69 dolara. Američko je tržište danas zatvoreno zbog praznika a elektroničkoj trgovini cijene su se spustile za 40 centi, na 95,16 dolara. Proizvodnja je u cijeloj prošloj godini nadmašila potražnju, pa su zalihe znatno narasle, osiguravajući zaštitu od eventualnih poremećaja u opskrbi. Kako bi spriječila pad cijena, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) počela je smanjivati proizvodnju koja se tako u prosincu spustila na najnižu razinu u više od godinu dana. Na tržištu prevladava načelni stav da je ponuda nafte prekomjerna u 2013., kazao je Tony Nunan iz Mitsubishija.

Raspoloženje na tržištu okreće se iz optimizma u pesimizam a razmjeri pada cijena prema kraju mjeseca bitno će ovisiti o gospodarskim smjernicama, napisali su analitičari Jefferies Bachea u bilješci klijentima.

Zabrinutost za globalno gospodarstvo i njegov utjecaj na potražnju goriva ponovo je ojačala nakon što je raspoloženje američkih potrošača u siječnju kliznulo na najnižu razinu u godinu dana, odražavajući nesigurnost u pogledu moguće dužničke krize zemlje. Strah za potražnju dodatno je naglasilo prošlotjedno izvješće OPEC-a u kojem se prognozira da će proizvodnja solidno nadmašiti potražnju u prvoj polovini ove godine, usprkos smanjenju arapske proizvodnje krajem prošle godine.

Potporu tržištima pružili su pak ponovo nemiri na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, regiji u kojoj se proizvodi najviše nafte u svijetu. Tako je prošlog tjedna pozornost svjetske javnosti bila fokusirana na napad militantnih islamista na jedno plinsko polje u Alžiru, u kojem je prema trenutno dostupnim podacima stradalo 80 talaca iz zapadnih zemalja i militanata. Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 108,92 dolara, što znači da je porasla za 91 cent u odnosu na prijašnji trgovinski dan. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox