Strane novinske agencije o Tadićevom posjetu Hrvatskoj

Srbijanski predsjednik Boris Tadić došao je u drugi posjet Hrvatskoj u mjesec dana, a tijekom dvodnevna boravka s hrvatskim će predsjednikom Ivom Josipovićem razgovarati o otvorenim pitanjima između dviju zemalja, javljaju u srijedu agencije.

 

Tadić je prije tri tjedna bio u Vukovaru i ondje izrazio žaljenje i ispričao se zbog počinjenih zločina, javila je talijanska novinska agencija ANSA iz Zagreba. Agencija najavljuje da je Tadić s Josipovićem razgovarao o pravima manjina, suradnji radi rasvjetljivanja sudbine nestalih te o povratku izbjeglih Srba.

Dvojica su predsjednika u srijedu izjavila kako je pitanje nestalih najvažnije pitanje bilateralnih odnosa, te da bez rješenja toga pitanja neće biti ni potpune pomirbe i suradnje među narodima, javila je slovenska agencija STA.

Pitanje traženja nestalih poginulih civilizacijski je zahtjev - rekao je Josipović nakon susreta s Tadićem.

I France Presse piše kako su Josipović i Tadić izjavili kako su zadovoljni poboljšanjem odnosa među zemljama, ali i priznali da još treba riješiti pitanje nestalih.

Prioriteti

Po podacima Međunarodnoga Crvenog križa više je od 2400 nestalih, piše France Presse.

Sudbina povratnika koji su tijekom rata od 1991. do 1995. pobjegli iz svojih domovina ili bili protjerani, visoko je na popisu prioriteta hrvatskog i srbijanskog predsjednika, piše austrijska novinska agencija APA.

Europa je naša zajednička sudbina - prenosi APA riječi koje je Josipović uputio svom srbijanskom kolegi. Austrijska novinska agencija također navodi da su predsjednici razgovarali i o problemima manjina, kao i međusobnoj gospodarskoj suradnji.

Tadić se u Zagrebu sastao i s premijerkom Jadrankom Kosor, a Tanjug javlja kako je poslije tih razgovora Kosor izjavila da postoji mogućnost ponovnog trilateralnog sastanka Hrvatske, Srbije i Slovenije, ali ovaj put u Srbiji.

Kosor, Tadić i slovenski premijer Borut Pahor sastali su se u ožujku ove godine u Ptuju u Sloveniji.

U zajedničkom obraćanju novinarima s hrvatskom premijerkom Boris Tadić je ocijenio da je Hrvatska učinila mnogo na poboljšanju odnosa Zagreba i Beograda, iako još postoje neriješena pitanja, prenosi Tanjug. Po njegovim je riječima rješenje pitanja nestalih jedno od najvažnijih. Među ostalim su neriješenim pitanjima i pitanje granica, sukcesije i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox