Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: je li autokratsko vođenje zastarjelo?

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

U vođenju svoje organizacije najčešće odluke donosim osobno. Smatram da kao voditelj imam najviše znanja za donošenje odluka, konačno to je i moj posao. Bojim se demokratski prepustiti odluke svom timu, jer ne znam što će odlučiti, a na kraju sam ipak ja odgovoran za rezultat. Dobivam česte komentare od kolega voditelja iste razine da je moj stil autokratski, a to je zastarjelo i neučinkovito. Je li taj stil zaista za povijest?

Pitanje je postavio čitatelj iz Rijeke, a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika, Davorin Belamarić.
Odgovor:
Iako se često paušalno kritizira, autokratski stil vođenja i dalje ima svoju primjenu. Velika prednost demokratskog vođenja je u tome što ljudi s više motivacije provode odluke koje su sami donijeli nego kada su im nametnute. Ipak, demokratsko vođenje ima svoje nedostatke i svoja ograničenja, tako da ga ne treba zagovarati kao univerzalan recept. U dijelu poslovnog svijeta postoji jedna neprimjereno velika kritika autokratskog stila vođenja. To se djelomično može objasniti dugogodišnjom praksom autokratskog vođenja kao dominantnog stila, koji u brojnim situacijama nije bio primjeren. Nadalje, struktura poslova.....(PS/SŠ)


Cjelokupni odgovor potražite u broju studeni  2014.  Poslovnog savjetnika. Više na linku.... 

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox