Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: PDV kod donacija

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Planiramo donirati jednu humanitarnu udrugu. Zanima nas da li se donacije obračunava PDV? Pitanje je postavio čitatelj Poslovnog savjetnika E.L., a odgovor daje Uredništvo Poslovnog savjetnika. ODGOVOR: Plaća li se PDV na donacije ovisi o tome da li donirate u novcu ili stvarima (odnosno uslugama).

Na donacije koje trgovačko društvo vrši u novcu, sukladno članku 4. Zakona o porezu na dodanu vijdnost, NE obračunava se PDV. U tom slučaju trgovačko društvo za izvršenu donaciju udruzi u novcu ne ispostavlja račun.

Međutim, ako trgovačko društvo (koje je u sastavu PDV-a) vrši donaciju u stvarima ili uslugama, obvezno je na vrijednost donacije obračunati PDV. Za takvu donaciju trgovačko društvo obvezno je ispostaviti račun i u njemu iskazati poreznu osnovicu i iznos PDV-a.

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savje...

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 PS/Z.R.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox