Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Službeni auto i trošak prijevoza na posao i s posla

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik, te putem telefona renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Može li direktor društva (predsjednik uprave) koristiti službeni auto u privatne svrhe a istovremeno si isplatiti naknadu troškova prijevoza na posao i s posla?

Pitanje je postavio čitatelj E.Z., a odgovor daje savjetnik Poslovnog savjetnika
Odgovor: Ako direktor društva (koji je zaposlen u tome društvu) koristi službeni auto i u privatne svrhe, mora mu se utvrditi plaća u naravi, tj. platiti državi dodatne obvezne doprinose i porez na dohodak na tu plaću u naravi. Plaća u naravi može se utvrditi na jedan od sljedeća 3 načina:
1) 2 kune po prijeđenom kilometru u privatne svrhe (primjerice, ako je prešao 500 kilometara tijekom mjeseca u privatne svrhe, plaća u naravi iznosi 1000 kuna);
2) 1% od nabavne cijene vozila (primjerice, ako je nabavna cijena vozila 200.000,00 kuna, plaća u naravi iznosi 2.000,00 kuna mjesečno);
3) 20% od rate leasinga za operativni leasing (primjerice, ako je mjesečna.... (PS/SŠ)

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj  2015.  Poslovnog savjetnika. Više na linku.... 

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik

Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika.

Ukoliko ste pretplatnik Poslovnog savjetnika, pitanje možete postaviti putem telefona u za to predviđeno vrijeme, naši savjetnici rado će vam odmah odgovoriti i riješiti vaše nedoumice iz područja poreza, prava i radnih odnosa. NAPOMENA: savjetnici NE odgovaraju na pitanja iz područja računovodstva, npr. knjiženja u glavnoj knjzi, te na pitanja vezano uz popunjavanje raznih poreznih obrazaca. Na takva pitanja dajemo savjete u okviru pretplate na časopis "Računovodstvo i porezi u praksi".

Call centar možete koristiti dva dana u tjednu, ponedjeljkom i petkom, na posebnom broju telefona uz jedinstveni tajni pretplatnički PIN koji se nalazi na vašem R1 računu za uplaćenu godišnju pretplatu na Poslovni savjetnik.

Više informacija o pretplati na časopis Poslovni savjetnik i načinu korištenja savjetničkih usluga možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742 svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox