Studentima u Hrvatskoj za godinu studija treba 31 510 kuna!

Prema istraživanju Eurostudenta, ukupni troškovi studiranja po studentu u Hrvatskoj u prosjeku iznose 31.510 kuna godišnje, podaci su to Instituta za razvoj obrazovanja ističući da se četiri od pet studenata oslanja na obitelj za pokrivanje tih troškova, dok svega 28 posto studenata prima stipendiju.

Prosječna stipendija u Hrvatskoj 807 kuna

I za studente s najnižim troškovima studija, stipendije predstavljaju tek trećinu ukupnih prihoda, navodi Institut za razvoj obrazovanja. Trenutni prosječni iznos stipendije u Hrvatskoj je 807 kuna mjesečno, što je nedostatno za pokrivanje ukupnih troškova studija. U prosjeku semestralni troškovi školarina i upisnina iznose 2.816 kn, dok troškovi života iznose gotovo pet puta više: 12.939 kuna. Više od polovice troškova života otpada na smještaj studenata (3.992 kuna) te hranu i odjeću (3.763 kuna).

Hrvatski sustav stipendiranja je po kriteriju izvrsnosti

Rezultati Eurostudentova istraživanja pokazuju da stipendije kao izvor prihoda češće navodestudenti koji ne plaćaju školarinu i koji stanuju u studentskim domovima, odnosno, oni koji imaju i manje izravne troškove studija. Uzme li se u obzir da je glavni kriterij za neplaćanje školarine te za smještaj u studentskom domu uspjeh studenata na studiju, možemo zaključiti da je hrvatski sustav stipendiranja uređen po kriteriju izvrsnosti, a ne potrebe: uglavnom ne uzimaju u obzir socijalna i ekonomska obilježja studenata.

Institut za razvoj obrazovanja naglašava da organizira Sajam stipendija 19. listopada kako bi, između ostaloga, upozorio da je uloga obrazovne politike i obrazovnih institucija da ostvare jednake prilike za upis i za uspjeh u studiju, s posebnim naglaskom na ranjive društvene skupine.(Hina/HT)

 

 

 

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox