Stvoriti hrvatsku priču

Travanj 11, 2016 10:59 AM

Stvoriti hrvatsku priču

Ako narod misli dobro o sebi i poznaje svoje prednosti i drugi će dobro misliti o njemu i poželjeti upoznati njegove prednosti. Britanski stručnjak za identitet i imidž država Simon Anholt kaže kako je za uspjeh zemlje potreban nacionalni ponos i da jedino ako narod poštuje sebe i svoju zemlju te uvažava druge može napredovati.


Potrebno je biti svjestan da je brendiranje dugoročan proces, za koje je pored znanja potrebna samoinicijativa i snaga onih na koje se brendiranje odnosi. Stoga je veliki izazov kako povezati najbolje što jedan narod ima, koristiti inovacije, brendove, dizajn i pritom biti drugačiji od drugih.

Jedino oružje kojim sada Hrvatska može konkurirati velikim industrijama i velikim brendovima je uvjerenje u vlastitu vrijednost i svoj nacionalni identitet (kulturnu baštinu, mentalitet, običaje i uspjehe ljudi). Ako se poželi da Hrvatska postane globalno prepoznatljiva po određenoj karakteristici, imat će problem ako je ona predaleko od postojećeg skupa asocijacija. Treba postojati nešto što će interna i eksterna javnost percipirati kao pozitivnu, ali realnu težnju utemeljenu na postojećim vrijednostima.

Ako država želi plasirati svoje proizvode na inozemno tržište, upravo kultura pojedine države, pojedinog naroda, čini tu jedinstvenu dodanu vrijednost koja proizvode smješta u određeni kontekst. Kultura, koja sadrži najviše potencijala za građenje hrvatskog nacionalnog identiteta, se ne ističe dovoljno u serijskim proizvodima i uslugama. Hrvatski identitet čini cijeli niz kategorija i potkategorija koje trebaju funkcionirati u konstantom nadopunjavanju, objedinjeni u jedan jedinstven sustav.

U dolasku sve većeg broja turista i otvaranja novih tržišta ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prepoznaje se potreba za orijentacijom na izvoz. To znači i potreba za većom suradnjom s inozemnim korisnicima i pridobivanje njihove pozornosti. Kako bi se istima moglo nešto ponuditi, potrebno je stvarati proizvode i usluge orijentirane na nacionalni identitet i promociju kulturne baštine. Tu se prije svega misli na izum proizvoda kojima se lokalnim i stranim korisnicima pružaju doživljaji i priče iz Hrvatske. To se čini putem projekta FABULA CROATICA (hr. Hrvatska priča).

Projekt FABULA CROATICA
U ovom se projektu istražuje potencijal i bogatstvo kulturne baštine kakvo ima Hrvatska.
Njime se želi modernizirati dijelovi hrvatske kulturne baštine, adekvatno je prezentirati i predstaviti široj lokalnoj i globalnoj zajednici koristeći se multimedijskim sredstvima i dizajnom. Pa je tako moguće reći da se projektom FABULA CROATICA želi vratiti privlačnost zagubljenog identiteta hrvatske kulturne baštine. Da bi se to ostvarilo potrebno je pristupiti kulturnoj baštini kao tržišnoj vrijednosti, kao tehnologiji, koju je potrebno konstantno inovirati kako bi se mogao zadržati određeni udio na tržištu.

Stvaranjem takvih proizvoda moguće je privući korisnika za zanimanje o kulturnoj baštini.

Kako bi novi proizvodi dobili na značenju potrebno ih je realizirati na najvišoj mogućoj razini što uključuje i stvaranje multimedijskih i interaktivnih sadržaja. Istovremeno ih treba konstantno nadopunjavati s novim sadržajem iz hrvatske kulturne baštine, nepresušnog izvora informacija i inspiracije. Jedan takav proizvod koji se bazira na pričama iz kulturne baštine je proizvod DOBRO.
 

ČOKOLADE DOBRO - Novi hrvatski proizvodi
DOBRO su čokolade sa zanimljivom pričom o jednom gradu, čokolade vrhunske kvalitete. Čokoladama DOBRO opisuju se priče o glazbi, likovnoj umjetnosti, znanosti, gospodarstvu, običajima, poznatim ličnostima i svakodnevnom životu ljudi koji su činili i čine određeni grad. Čokolade DOBRO opskrbljene su iz hrvatskih čokolaterija. U ambalaži proizvoda DOBRO nalazi se priča o gradu na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom.

Ovim se kvalitetnim proizvodom kupcima daje unikatna razglednica hrvatske kulturne baštine kojom oni dalje otkrivaju i doživljavaju priče o gradu Zagrebu, gradu Dubrovniku, gradu Zadru ili nekom drugom gradu predstavljenim DOBRO čokoladama.

Pored proizvoda mliječne i tamne čokolade, društvo FABULA CRO d.o.o. ponosno je predstavilo i bijelu čokoladu „DOBRO Zagreb“ na dvosatnom predavanju u CineStaru kojom se promovira priča o gradu Zagrebu. Njegov opis kao bijelog Zagreba razlog je spajanja s bijelom čokoladom.
Nadopunjena novom bijelom čokoladom, FABULA CROATICA na raspolaganju sada ima tri vrste čokolada preko kojih se promoviraju tri hrvatska grada. Mliječnom čokoladom promovira se grad Dubrovnik, čokoladom sa 70% kakaa promovira se grad Zadar i bijela čokolada kojom se promovira grad Zagreb.

Ovim proizvodom za poslovne partnere, kolege ili obitelj i prijatelje ne poklanja se samo čokolada već se pruža i novi doživljaj putem najvažnijih pojedinosti određenog grada. Više o čokoladi DOBRO može se saznati na web stranici društva FABULA CROATICA.

 

Svijetla budućnost
Putem ovakvih proizvoda korisnici će s vremenom biti više educirani o kulturnoj baštini, a istovremeno biti svjesni postojanja ove i sličnih inicijativa. Tako se kulturna baština, koja se prethodno za svaki proizvod detaljno proučava i ugrađuje, dalje može razvijati stvaranjem kvalitetnih proizvoda koji ne postoje na tržištu.

Kvalitetnim proizvodom u ovakvom projektu korisnicima se daje unikatna razglednica hrvatske kulturne baštine odnosno hrvatskog identiteta što predstavlja dodatnu vrijednost proizvoda koju će korisnici prepoznati.

U ovom se projektu ne izmišljaju nove vrijednosti, nova kultura i ne predlaže nova tradicija koja se želi nametnuti već se spaja postojeća tradicija i kultura koju Hrvatska posjeduje, u prepoznatljivi hrvatski proizvod nove kvalitete kojima se promoviraju kulturne vrijednosti i približava ih se širokom krugu ljudi. Jedino se tako kulturna baština formirana kroz proizvod neće banalizirati i neće smatrati nekvalitetnim proizvodom. Ako narod postane svjestan svoje posebnosti, postane ponosan na svoj identitet i sredinu u kojoj djeluje te je se jasno predstavi svijetu kroz proizvode i usluge, neće se morati brinuti za probleme i izazove u budućnosti.(lp)

Share this:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox