Sud odlučuje o slučaju Fimi Media i crnom fondu HDZ-a, ali optuženici se nisu pojavili

Na zagrebačkom Županijskom sudu bez nazočnosti sudionika jutros je počela sjednica optužnog vijeća u slučaju Fimi media, piše hrt.hr

Slučaj težak 70 milijuna kuna u kojem se se tereti devet pravnih i fizičkih osoba za izvlačenje novca iz državnih institucija i ministarstava poseban je po tome što se po prvi puta tereti jedna politička stranka – HDZ i bivši predsjednik i premijer Ivo Sander.

Pomalo neuobičajena slika, odvjetnici su bez svojih klijenata na sud došli nešto prije devet sati. O pravomoćnosti jedne od najopsežnijih optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa, s više od 500 stranica, odlučivat će vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac, koje je sredinom prosinca prihvatilo Sanaderovu jamčevinu za puštanje iz istražnog zatvora i obranu sa slobode. S obzirom na to da je spis zaista opsežan postoji mogućnost da vijeće istog dana neće objaviti je li optužnica prihvaćena, odbačena ili vraćena USKOK-u na doradu, nego će prije odluke sazvati novo ročište. Bivši premijer Ivo Sanader odbacio je sve optužbe iz istrage. Obrana nije željela otkriti kojim će argumentima pokušati pobiti optužnicu, na koju nisu ulagali prigovor. Prigovor na optužnicu, kako se doznaje, nisu podnosili ni HDZ-ovi odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić.

U optužnici USKOK tvrdi da se u crni fond HDZ-a o dolaska na vlast 2003. Pa do srpnja 2009.  Nezakonito slilo 31, 6 milijun kuna koji su iz državnih institucija i poduzeća izvučeni preko privatne tvrtke Fimi medije. Optuženi u slučaju su bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici - rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik Vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Pape i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida. Ivu Sandera tereti se da je sve optuženike povezao s ciljem ilegalnog financiranja HDZ-a te da je za sebe zadržao 15 milijuna kuna. Ovom optužnicom nisu obuhvaćeni šefovi javnih poduzeća i ministri koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox