Sud vratio Qantas na nebo

Australski Qantas Airlines ponovo je poletio u ponedjeljak, nakon što je uprava kompanije preko vikenda prizemljila cijela svoju flotu u hrabroj taktici kojom je prisilila vladu da intervenira u najgorem radnom sporu u Australiji u posljednjem desetljeću.

Qantas je poduzeo drastičnu mjeru i obustavio sve svoje letove tijekom vikenda, oštetivši tako 70 tisuća putnika i navukavši njihov bijes, kako bi prisilio vladu da se obrati sudu za radne sporove i tako intervenira u višemjesečni spor između uprave i tri sindikata zaposlenika Qantasa.

Australski sud za radne sporove naredio je na izvanrednoj sjednici u nedjelju upravi Qantasa da nastavi s letovima, a sindikatima da prekinu sa svim štrajkovima. Objema stranama naloženo je da se vrate za pregovarački stol i u roku od 21 dana nađu rješenje za svoj spor. U protivnom će im sud nametnuti obvezujući arbitražni postupak.

Spor između uprave i tri sindikata oko plaća, radnih uvjeta, planiranog rezanja broja radnih mjesta i preseljenja dijela poslovanja kompanije u Aziju traje već nekoliko mjeseci. Uprava tvrdi da je u štrajkovima sindikata od rujna izgubila 70 milijuna australskih dolara (395 milijuna kuna), a prizemljenje cijele flote koštalo ju je dodatnih 20 milijuna australskih dolara na dan. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox