Sudac Črnja, Kutlina desna ruka u krađi, ostao bez imuniteta

Sucu Općinskog suda u Krku Marinu Črnji Državno sudbeno vijeće (DSV) ukinulo je imunitet jer se protiv njega vodi kazneni postupak zajedno s Miroslavom Kutlom i drugima zbog izvlačenja novca iz Tiska u drugoj polovici 1990-ih.

 

DSV je odobrio pokretanje kaznenog progona protiv suca Črnje na zahtjev Državnog odvjetništva od 28. prosinca 2010. zbog pomaganja u zloporabi u gospodarskom poslovanju. Budući da je riječ o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti, DSV je ustvrdio da je prijedlog Državnog odvjetništva osnovan.

 

Istraga protiv Črnje, Kutle i ostalih zbog izvlačenja 26 milijuna kuna iz Tiska, prema pisanju medija, pokrenuta je na zagrebačkom Županijskom sudu još 2000. a potrajala je do 2006.
I kako to samo u Hrvatskoj biva, u međuvremenu je Črnja 2002. imenovan sucem Općinskog suda u Krku, uz pomoć, kako navode mediji, lažirane potvrde da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.
Črnja je 1990. nakratko bio ministar rada, a mediji ga opisuju kao Kutlinu desnu ruku u poslovima iz 1990-ih.

 

Miroslav Kutle protiv kojeg se u Hrvatskoj vodi više kaznenih postupaka za pretvorbu 1990-ih, već je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zloporaba u slučaju Gradski podrum.

Zagrebački Općinski kazneni sud lani potkraj listopada odredio je Kutli pritvor zbog bijega, odnosno neodazivanja na raspravu u drugom predmetu iz slučaja "Gradski podrum" nakon čega je za njim raspisana i međunarodna tjeralica. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox