Suša bi za 18 posto mogla smanjiti urod duhana

Zbog suše, planirani ovogodišnji urod duhana od oko 10.000 tona mogao bi biti manji od 15 do 18 posto ukoliko ne bude padalina do kraja kolovoza i počekom rujna mjeseca, priopćeno je danas iz Hrvatskih duhana, tvrtke iz sastava Adris grupe.

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji u tijeku su treće ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 4.578 hektara. Dosad je obrano oko 30 posto od planiranog ukupnog ovogodišnjeg uroda, navodi se u današnjem priopćenju.

Cilj je bio u ovogodišnjoj proizvodnji duhana u suhome ratarenju ostvariti prosječni prinos i do 2,3 tone po hektaru, a na navodnjavanim proizvodnim površinama i do 3,5 tona po hektaru.

Međutim, suša i visoke temperature mogle bi smanjiti urod na površinama zapadno od Virovitice i do 30 posto ukoliko ne bude padalina do kraja kolovoza i početkom rujna s obzirom da berbe duhana završavaju u prvoj polovici mjeseca listopada, napominju iz te tvrtke.

Zbog dugog razdoblja suše i visokih temperatura jedino ne strahuje 15 proizvođača duhana u Podravini, koji su ove godine investirali u sustave za navodnjavanje na svojim proizvodnim površinama od 55 hektara. (Hina/jk)

 

 

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox