Sve manje Hrvata ljetuje na Jadranu

U Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci ove godine u svim komercijalnim smještajnim objektima boravilo 6,4 milijuna turista, ili 2,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj noćenja porastao za gotovo 4 posto i ostvareno je 32,1 milijun noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Samo u srpnju ove godine dolazaka turista je bilo blizu 3 milijuna, ili 0,3 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, ali je s 18,4 milijuna noćenja zabilježen porast od 3,6 posto. Po podacima DZS-a za prvih sedam mjeseci, strani su turisti s 5,6 milijuna dolazaka ostvarili porast za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a njihovih 29,2 milijuna noćenja je porast za 5 posto. Domaći su turisti nastavili bilježiti negativni trend te su s 855,2 tisuće dolazaka i gotovo 3 milijuna noćenja u sedam mjeseci ove godine u minusu od 5 odnosno 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Još veći minusi s domaćeg tržišta zabilježeni su samo u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine - sa 208,2 tisuće dolazaka zabilježen je pad za 8,4 posto, dok je 1,1 milijun noćenja domaćih turista u srpnju pad od čak 12,4 posto. To je ujedno i jedan od najvećih 'minusa' s domaćeg tržišta u hrvatskom turizmu zadnjih nekoliko godina.

Strani turisti s druge strane ni u ovom srpnju nisu 'podbacili', došlo ih je 2,6 milijuna, ili više 0,4 posto, dok su s 17,3 milijuna noćenja u plusu od gotovo 5 posto. Podaci DZS-a odnose se na komercijalne smještajne objekte, odnosno sve pravne osobe i njihovi dijelovi, fizičke osobe te kućanstva koja iznajmljuju smještajne objekte turistima. Tim podacima nije obuhvaćen nekomercijalni turistički promet (boravak vlasnika, članova njihovih obitelji i prijatelja u kućama i stanovima za odmor), koji DZS prati posebnim statističkim istraživanjem. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox