Sve veći interes za kućama i zemljištima

Dok je rast cijena u Zagrebu unazad nekoliko mjeseci vrlo aktualna tema i nema značajnih naznaka stagnacije ili pada u budućnosti, čini se da dio potencijalnih kupaca u posljednje dvije godine prednost daje kućama u širem centru i okolnim područjima grada. Kako za same kuće, kupci su sve više zainteresirani i za gradnju, što pokazuje povećan interes za građevinskim zemljištima u Zagrebu i okolici. Ovaj trend izražen je na razini cijele Hrvatske, no u glavnom je gradu u prvom dijelu 2021. godine ipak veći nego u ostatku zemlje. U odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, interes za zemljištima u Hrvatskoj je porastao za 50 posto, dok je u Zagrebu porastao za čak 64 posto.

Baš kao i cijene samih, kuća, i cijene zemljišta u ovisnosti su o svojoj poziciji i veličini, a istražili smo i gdje se u Zagrebu i okolici mogu naći najpovoljniji kvadrati za gradnju, kao i gdje je potrebno izdvojiti puno više za ovakav pothvat. Kvadrat zemljišta najpovoljniji je u Brezovici, gdje iznosi prosječno 44 Eura, a cijene niže od 100 eura po kvadratu zemljišta mogu se naći i u Gornjoj Dubravi i Sesvetama. Brezovica je, ujedno, i najpovoljnija četvrt za gradnju, ako se uzme u obzir cijena kvadrata kuće u tom dijelu grada, koja u prosjeku iznosi 863 Eura po kvadratu, pa je razlika u cijeni gotovo 20 posto.

Suprotan je slučaj, primjerice, u Trnju i Trešnjevci Sjever, gdje su prosječne cijene kvadrata zemljišta i kvadrata kuće u manjoj razlici. Najskuplji kvadrati za gradnju se, kao i očekivano, nalaze u samom centru, odnosno Donjem Gradu, gdje je prosječna cijena 780 Eura, a osim centra, više od 700 eura za kvadrat zemljišta potrebno je izdvojiti i na Trešnjevci Sjever i Trešnjevci Jug.

Oni koji su skloniji kupnji kuće u odnosu na gradnju, osim u samom centru gdje kvadrat prosječno prelazi 2000 Eura, više će iznose morati izdvojiti i na Trešnjevci Jug u kojoj se prosječno traži visokih 1798 Eura po kvadratu, zatim Maksimiru, gdje kvadrat kuće prosječno stoji 1602 Eura, Podsljemenu u kojemu prodavatelji traže prosječno 1552 Eura po kvadratu, Trnju gdje kvadrat prosječno bilježi traženih 1534 Eura, ali i na istoku Novog Zagreba, koji bilježi prosječnu cijenu kvadrata kuće od 1307 Eura.

Kad je riječ o samoj ponudi kuća, trenutno ih je najviše na prodaju u četvrtima Podsljeme, Maksimir, Gornji grad Medveščak, Gornja Dubrava, Črnomerec i Sesvete.  Najmanje kuća na prodaju nudi se u četvrtima Brezovica, Trnje, Novi Zagreb Istok, Trešnjevka Jug i Donji Grad.

Potencijalni kupci, s druge strane, najviše interesa pokazuju za kuće na području Trešnjevke Sjever, Stenjevca, Novog Zagreba Zapad i Maksimira, a najmanje ih zanimaju kuće na istoku Novog Zagreba, ali i one u užem centru – u četvrti Gornji Grad Medveščak.

Kako je posljednjih godinu dana zbog niza potresa stabilnost gradnje i starost nekretnine u većem fokusu no ikad prije, valja skrenuti pažnju i gdje se u Zagrebu i okolici najviše mogu naći kuće novije gradnje na prodaju. Tako su najmlađe kuće na prodaju ujedno i u najpovoljnijem kvartu  - Brezovici, gdje se u prosjeku najviše prodaju kuće izgrađene u drugoj polovici devedesetih godina.

Kuće relativno novijeg datuma, odnosno s početka devedesetih, mogu se u velikom broju naći i u četvrtima Trešnjevka Jug, Trnje, Novi Zagreb Istok, Novi Zagreb Zapad, Sesvete i Podsljeme.

Najviše kuća na prodaju izgrađenih osamdesetih godina može se naći u Podsusedu Vrapče, Gornjoj Dubravi i Pešćenici Žitnjak, one iz sedamdesetih prodaju se u najvećem broju u četvrtima Donja Dubrava, Črnomerec, Stenjevec, Maksimir i Trešnjevka sjever, a najstarije su, svakako u samom centru. Prosječna godina izgradnje kuće na Gornjem gradu je 1956., a u Donjem gradu 1921. godina.

(ps/sm)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox