Sve veći utjecaj kupaca starijih od 60 godina

Oglašivače, trgovačke lance i proizvođače u svijetu očekuje oštar zaokret s postojeće strategije obraćanja mladim potrošačima prema zadovoljavanju potreba kupaca starijih od 60 godina, pokazalo je globalno istraživanje konzultantske kuće A.T. Kearney.

Istraživanje pod nazivom Tko su zreli potrošači i što oni žele, provedeno u 23 zemlje svijeta, pokazuje veliko nezadovoljstvo zrele skupine potrošača koji ističu kako kompanije svoje proizvode i marketinške strategije fokusiraju na mlađu populaciju, a premalo pažnje posvećuju upravo njima. Istodobno, zbog pada stope nataliteta i produženog životnog vijeka, osobe starije od 60 godina predstavljaju najbrže rastuću skupinu u svijetu te imaju jaku kupovnu moć, a njihov bi broj do 2040. godine mogao dosegnuti 1,3 milijarde.

Danas u svijetu ima više od 506 milijuna osoba starijih od 60 godina, te se njihov broj iz godine u godinu povećava za 2,6 posto, što je dvostruko brže od rasta svjetske populacije. Predstavnici 60 plus generacije često su zdravi i aktivni ljudi koji u razvijenim zemljama kontroliraju značajan dio bogatstva sa sve većom kupovnom moći, pa čak i u Hrvatskoj u kojoj su primanja starije populacije ispod one na razvijenim tržištima, napominje Zlatko Bazianec, direktor u A.T. Kearneyu.

Ističe kako će do kraja stoljeća potrošači iznad 60 godina postati najbrže rastuća skupina kupaca, koji s trideset posto kupovne moći imaju potpuno drukčije potrebe od ostatka populacije. A.T. Kearneyevo istraživanje pokazuje kako su neki od glavnih izvora nezadovoljstva zrele skupine potrošača kretanje kroz velike supermarkete, visoke police, neadekvatno pakiranje proizvoda, mala slova na proizvodima i nedostatak prostora za sjedenje u dućanima. Zreliji potrošači sve više koriste mobitele i internet, te kupuju online. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox