Sve zbog E.Coli: Povrćari dobili 210 milijuna eura naknade

S obzirom na pad prodaje povrća diljem Europe zbog epidemije zaraze smrtonosnom bakterijom E.Coli, Europska je komisija povisila visine naknade proizvođačima povrća u Uniji sa 150 na 210 milijuna eura, piše HRT.

 

Pomoć je namijenjena proizvođačima krastavaca, rajčice, zelene salate, tikvica i paprike, budući da potrošači njihove proizvode zaobilaze ''u širokom luku'' jer ih smatraju uzrokom epidemije. Kako bi smanjili strah za zdravljem potrošača, španjolski su proizvođači odlučili podijeliti 30 tona voća i povrća. Njihova je šteta najveća budući da su nepravedno optuženi za zarazu smrtonosnom bakterijom u Njemačkoj.

U glavnom gradu Madridu su stotine ljudi čekale u redovima za besplatne krastavce, rajčice, tikvice, salatu, patlidžane, breskve i lubenice. To samo pokazuje ili da Španjolci vjeruju svojim proizvođačima i pored optužbi ili da je unatoč strahu kriza dovela do toga da im je dobro i potencijalno opasno povrće, sve dok je besplatno.

Malo sjevernije, u Njemačkoj se zaraza stišava i broj zaraženih sve je manji. I dalje ne postoji službeni otkriveni izvor zaraze koja je zahvatila 13 europskih zemalja, SAD i Kanadu. U tim su zemljama naime zabilježeni sumnjivi slučajevi. (SJ)

 

Izvor: www.hrt.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox