Sveučilište u Rijeci: Uvedene Smart X kartice za zaposlenike s opcijom plaćanja

Sveučilište u Rijeci i Erste Card Club potpisali su ugovor o izdavanju SmartX kartica s Diners Club platnom opcijom. SmartX kartice s platnom opcijom, u prvoj fazi će se izdavati zaposlenicima Sveučilišta u Rijeci, a u sljedećoj fazi će je moći zatražiti i studenti riječkog, a potom i ostalih hrvatskih sveučilišta jer je projekt u cijelosti gotov i tehnološki podržan i za ove kartice.

 

Sveučilište u Rijeci ovim se uvođenjem SmartX kartice pridružilo pilot projektu uvođenja „pametnih kartica“ Ministarstva obrazovanja i sporta. Pritom, je prvo Sveučilište u Hrvatskoj, regiji i među prvima u Europi čije će kartice uz funkcionalnost „pametnih“ sveučilišnih kartica, imati i opciju plaćanja. Njezini korisnici moći će je koristiti za POS i beskontaktna plaćanja na svim prihvatnim mjestima s oznakom Diners Cluba u zemlji i inozemstvu. Ova jedinstvena kartica rezultat je suradnje Sveučilišta u Rijeci, AKD-a (Agencije za komercijalnu djelatnost), Fakulteta elektronike i računarstva iz Zagreba (FER) i Erste Card Cluba (ECC).

Ugovor o izdavanju SmartX kartica za zaposlenike potpisali su rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin i zamjenica predsjednika Uprave Erste Card Cluba Marija Radonić. Ugovorom je definirano, uz izdavanje kartica i za zaposlenike i izdavanje SmartX kartice za studente, a koje će se početi izdavati u drugoj fazi izdavanja. Ugovor je potpisan uz prisutnost zamjenika predsjednika Uprave Erste banke Tomislava Vuića, prof. dr. sc. Marija Kovača s FER-a te gospođe Adele Jelinek-Bišćan iz AKD-a.

Projekt uvođenja SmartX za zaposlenike i studente Sveučilišta u Rijeci ima za cilj učinkovito povezati i osigurati pristup globalnim informacijskim resursima svim fakultetima, odjelima, centrima i studentskom domu Sveučilišta u Rijeci, a uz to osigurati i pristup globalnoj platnoj mreži Diners Cluba. Ovime SmartX kartica, uz funkcionalnosti sveučilišne „pametne“ kartice, postaje kreditna kartica s globalnim platnim prihvatom i predstavlja prvi primjer takve sveučilišne kartice u regiji, kao i jedne od prvih u Europi.

Prednosti korištenja SmartX kartice za Sveučilište u Rijeci su brojne, a ogledaju se u mogućnosti primjene bogatog skupa funkcijskih modula na kartici studenta ili zaposlenika Sveučilišta (identifikacija, e-indeks, prisutnost na nastavi, kontrola pristupa prostorima, studentska prehrana, knjižnični sustav, e-plaćanja, itd.). Iako su prvotno zamišljene za studente, zbog brojnih tehnoloških i organizacijskih prednosti koje „pametne kartice“ osiguravaju Sveučilište u Rijeci je odlučilo uvesti ih i za svoje zaposlenike.

Zaposlenicima koji budu koristili SmartX karticu s Diners Club platnom opcijom, bit će omogućene i sve pogodnosti članstva u Diners Clubu. Ovo znači da će karticu moći koristiti za sve oblike plaćanja koje ova kartica nudi (beskamatno kreditiranje, revolving, potrošački zajam do 60 obroka, kupnju vozila), sudjelovat će u nagradnom programu, moći će koristiti uslugu kontrole potrošnje Diners ProFile na online.erstecardclub.hr.

Najava SmartX kartica za studente sveučilišta u Rijeci

Smart X kartice su pilot projekt Ministarstva obrazovanja i sporta „pametnih“ studentskih iskaznica na visokim učilištima pokrenutim prije tri godine. Uvedene su u cilju podizanja standarda studentskog života te informatizacije Sveučilišta. U tu svrhu, Sveučilište u Rijeci je prestalo nabavljati „papirnati“ indeks te je studentima osiguralo „pametne“ Smart X kartice, za prve godine te studente viših godina. SmartX kartice za studente s Diners Club klasičnim i beskontaktnim plaćanjem studentima će se početi izdavati u drugoj fazi izdavanja.

O razlozima razvoja najavljene SmartX kartice za studente, Marija Radonić, zamjenica predsjednika Uprave Erste Card Cluba rekla je: Sve veća razmjena informacija među visokim učilištima diljem Europe omogućuje veću mobilnost studenata, a uvođenje višenamjenske studentske iskaznice zasnovane na tehnologiji pametnih kartica – SmartX card uz platnu aplikaciju, pojednostavnjuje plaćanja i kontrolu troškova te korištenje ostalih pogodnosti koju takva tehnologija nudi. Diners Club platnom aplikacijom studentima će biti omogućeno i kreditiranje, kako samog školovanja, tako i ostalih troškova studentskog života u zemlji, ali i u slučaju studentske razmjene i u inozemstvu. (PS/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox