Švicarske tajne trenera s bijelim šalom i žandarskom kapom

Miroslav Ćiro Blažević nedavno je u Švicarskoj proslavio 76-i rođendan. Budući je značajan dio života proveo u Švicarskoj te savršeno naučio francuski, neke je intelektualnije izraze evidentno naučio na stranom jeziku. Zato bi dubinska analiza Ćirine sintakse mogla etimološki rastumačiti izraze kojima Ćiro tumači svoju trenersku filozofiju. Poput riječi „impresionantno“.

 

Također, on je sigurno prvi ex-jugoslavenski trener koji je shvatio kako biznis u kojem se vrte milijarde treba primjeren, akademski rječnik. Zato je među prvima iz šire regije posegnuo za intelektualnijim izrazima. Neke su riječi postale njegov specifikum. Tako za „rekuperati“ Ćiro poseže kad želi nekoga dovesti u formu. Izraz „galvanizirati“ nezamjenjiv je u njegovoj terminologiji i ne znači elektro – šok tretman nad nedužnim žabama nego dovođenje igrača u takmičarsku formu dovoljno dobru da „budu predisponirani za vrhunske podvige“. Tu je i „kapacitiran za najveće pobjede“. Ćirin omiljeni izraz kad želi na nešto upozoriti je „kompromitirati“. Njegovi su ga igrači bezbroj puta čuli kako povišenim tonom viče „nemojte kompromitirati ovo ili ono“. Sljedeća poštapalica u Ćirinom vokabularu  – utvaram si. 

Dobro skrivana švicarska tajna

Zabluda je pomisliti kako je nezaobilazna nuspojava Ćirine medijske eksponiranosti to da se o njemu sve zna. Ima jedan segment koji ovaj trenerski mag drži podalje od javnosti. To je njegov život u Švicarskoj, njegovoj drugoj domovini. Poznato je kako je puno godina nego što će postati hrvatskim izbornikom i dovesti Hrvatsku na fantastično treće mjesto na SP-u u Francuskoj 1998., bio izbornik te zemlje.

U zemlju zlatnih poluga, nepogrešivo preciznih i skupih satova te ljubičaste i ostalih „čokoladnih“ krava Ćiro je stigao ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća iz Rijeke kao ekonomski emigrant sa suprugom Zdenkom. U braku koji će ove godine slaviti zlatni pir rođeno je troje djece: kćerke Barbara (49) i Katarina (45) te sin Miroslav junior (40). Ćirina sjećanja na prve godine života u toj zemlji su bolne, preživljavao je isprva radeći fizičke poslove. Govorio je kako samo čvrsti karakteri mogu opstati u hladnom švicarskom okružju i redu. No kako je obdaren briljantnom inteligencijom i snalažljivošću, Ćiro je brzo savladao jezik te uspio završiti trenersku školu.

Rođenoj Riječanki Zdenki, hladna švicarska klima i planinsko okružje nije bila tako bliska kao njezinom suprugu, rođenom Travničanu kojem je prvi sport bilo skijanje na surovom Vlašiću na amaterski izrađenim skijama. Da nije bilo sretne zvijezde ili kombinacije faktora X, što u Ćirinom slučaju znači spoja vjere u sebe, lucidnosti i preokreta kao u dječjoj bajci o sloniću Dumbo, obitelj Blažević bi preživljava kao ostali gastarbajteri koji u nadi sigurne egzistencije dočekaju duboku starost. Ovako je ispalo drukčije: 1968/71. trenirao lokalni klub iz Veveya, zatim do 1976. Sion, potom Lausanne do 1979. a već 1976. postao je selektor švicarske reprezentacije. Potom je sezonu 1980/81 vodio Rijeku, pa Dinamo, Grasshoppers, Prištinu, pa opet Dinamo, zatim francuski Nantes,  grčku Salonicu, pa opet Dinamo 1992. , onda iransku reprezentaciju, ponovno Dinamo, zatim slovensku Muru, varaždinski Varteks, Osijek, Hajduk, NK Zagreb, bosansko-hercegovačku reprezentaciju, a nakon šangajskog Shenhua, kraj 2010. dočekao je kao izbornik kineske Olimpijske reprezentacije. Najveći uspjeh u karijeri zasigurno su mu kad je s Dinamom i bijelim šalom postao pobjednik Jugoslavije 1982., prvenstvo Švicarske 1984.  a vrhunac karijere, treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj kad je proglašen i najboljim trenerom svijeta u izboru kolega. Tko se ne sjeća njega s kapom francuskog žandara, taj se ničega ne sjeća.

Ćiro je još po nečemu specifičan – on je jedini trener na svijetu kojemu se ne zna točan datum rođenja. Tako na švicarskoj službenoj stranici piše da je rođen između 1934. i 1937. godine. Do zbrke je došlo zato što je Ćiro imao dokumenta na dva različita datuma, mlađim i starijim godištem. I dok se drugi pomlađuju botoxom, hijaluronskom kiselinom ili kao bivši hrvatski predsjednik Mesić skupim energetskim rejuvenation programima, Ćiro je svima doskočio vraćanjem biloškog sata tri godine unaprijed.

Život među dvorcima, vilama i bazenima

Premda Ćiro „kad nije na zadatku“ najčešće boravi u Zagrebu, u svom stanu na Trgu bana Jelačića ili ljeti u vili u Kraljevici, redovito posjećuje suprugu Zdenku koja i dalje živi u švicarskom Lutryju. Mjesto je to na Ženevskom jezeru, pokraj Lausanne u kantonu Vaud. Taj srednjovjekovni brdoviti gradić osim po vinskim cestama poznato je po rivi gdje su usidrene skupe jahte, kupalištima, ali i dvorcima i crkvama. Ćirina slijepa ulica Chemin de la Combe nalazi se u neposrednoj blizini nogometnog terena i glasovite marine. Svi koji misle kako je Ćirina švicarska nekretnina vila s bazenom opasana visokim zidom, varaju se. Premda je Ćiro za života zaradio više nego dovoljno novaca za svojih petero unučadi, Ćirina supruga živi u urbanoj vili s više stanova okruženoj zelenilom. U susjedstvu živi i poznati švicarski izumitelj Philippe Deval. 

U Švicarskoj je dom i biznis i Ćirine mlađe kćeri. Katherine Blažević Mihalić sa suprugom Ivicom i dvoje djece živi u Dullyju, pokraj Lausanne. Tamo vode firme Fine Cuisine Services koja preko prestižnog Gamma Cateringa delicijama i vrhunskom hranom opskrbljuje luksuzna događanja poput onih u St. Moritzu, Baselu li Genevi. Tatina ljubimica ranije je vodila Excellence Luxury Services, tvrtku za iznajmljivanje luksuznih automobile, plovila i privatnih zrakoplova u Genevi, no ta je tvrtka likvidirana. Starija kćer Barbara živi s mužem, američkim časnikomi sinom na Floridi. Najmlađi Ćirin sin Miroslav živi u Zagrebu sa suprugom i dvoje djece.

 

Informacije su dijelovi iz prve regionalne interaktivne

knjige "Kondo, kondo" zagrebačke novinarke Irene Divković Milanović.

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox