Švicarsko gospodarstvo rast će sporije od predviđanja

Švicarsko gospodarstvo rast će u idućoj godini sporije no što se dosada predviđalo zbog slabijeg izvoza na koji nepovoljno utječe kriza u eurozoni, pokazalo je najnovije izvješće utjecajnog instituta KOF.

Stručnjaci koje je anketirao zueriški ekonomski institut snizili su procjenu rasta za iduću godinu s 1,5 posto, prognoziranih u prošlomjesečnom izvješću, na 1,3 posto. Neznatno je snižena i procjena za ovu godinu, s jedan na 0,9 posto, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.

Izvoz bi u idućoj godini trebao porasti 2,6 posto, nasuprot dosada očekivanih 3,2 posto, s obzirom na dužničku krizu u eurozoni koja je glavni trgovinski partner Švicarske. I u ovoj godini trebao bi rasti sporije no što se dosada očekivalo, za 0,4 posto, u odnosu na dosada očekivanih 0,7 posto.

Potvrđena je prognoza o padu potrošačkih cijena u ovoj godini za 0,3 posto, dok bi u idućoj trebale porasti 0,7 posto, umjesto dosada prognoziranih 0,8 posto. Nezaposlenost bi u ovoj godini trebala iznositi 3,0 posto a u idućoj porasti za 3,2 posto, predviđaju stručnjaci obuhvaćeni KOF-ovom anketom. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox