Svijet ožalošćen odlaskom Havela - "duše češke revolucije"

Češki vođe i strani političari u nedjelju su izrazili žalost zbog smrti Vaclava Havela, disidenta, pisca i predvodnika "Baršunaste revolucije" 1989. kojom je bez nasilja srušen komunizam u nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

Vaclav Klaus, Havelov politički suparnik koji ga je 2003. zamijenio na dužnosti predsjednika Češke, Havela je nazvao "simbolom nove ere češke države". Premijer Petr Necas nazvao ga je "simbolom 1989." i čovjekom koji je "za svoju zemlju odradio golemi posao". Slovačka premijerka Iveta Radičova rekla je da je Havel bio taj koji je "otvorio vrata svijetu nakon 1989."

U susjednoj Poljskoj, začetnik "Solidarnosti" i bivši predsjednik Lech Walesa nazvao je Havela "velikim borcem za slobodu nacija i demokraciju". Velika je to šteta i veliki gubitak. Bio je velikih teoretičar našeg vremena i njegov će mudar glas jako nedostajati Europi, naročito sada kad prolazi kroz ozbiljnu krizu - kazao je Lech Walesa koji je kao i Havel, nekadašnji disident, postao šef države s padom komunizma u te dvije zemlje 1989.

Bivša američka državna tajnica i Havelova bliska prijateljica, podrijetlom iz Češke, Madelaine Albright, je kazala da je Havel pridonio da se Česi osjećaju ponosno kao narod. "Za mnoge ljude na svijetu riječ Havel i Čeh znače isto", rekla je Albright.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, kazala je da "njegova predanost slobodi i demokraciji nezaboravna, kao što je i njegova čovječnost" (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox