Svjedok potvrdio: Nije bilo neprijateljskog preuzimanja Podravke

Bivši član nadzornog odbora Podravke Milan Artuković svjedočio je na suđenju u aferi Spice da su glasine o mogućim kupcima koprivničke prehrambene tvrtke izazivali paniku u Podravkinoj upravi.

No, opasnost od neprijateljskog preuzimanja nije bila tema službene rasprave na sjednicama nadzornog odbora, kazao je Artuković koji je u tom tijelu bio od 2003. kada je zagrebački Franck, u kojem je bio dugogodišnji direktor i suvlasnik, kupio 6,2 posto dionica Podravke.

Iz NO Podravke Artuković je otišao 2007., nakon što je Franck godinu ranije prodao svoj vlasnički udio. Jedan od razloga Franckove prodaje dionica, po Artukovićevim je riječima, bio i jak utjecaj politike u Podravci, kao i slab ulazak privatnog kapitala. Nakon što se po medijima počelo pisati o mogućim stranim kupcima Podravke, Artuković je, kako je rekao, tadašnjem direktoru Darku Marincu savjetovao da s vladom dogovori model prema kojemu bi Podravka ostala u domaćem vlasništvu.

Uzor mu je pritom bio upravo Franck kojega su privatizirali njegovi menadžeri i zaposlenici. Po Artukovićevom riječima, plan je bio stvoriti uvjete da najmanje 25 posto plus jedna dionica ostanu u vlasništvu zaposlenika, što bi s državnim udjelom činilo više od 50 posto vlasništva. Svjedok je kazao da je od Marinca potom doznao da vlada ne namjerava prodavati svoj udio te da neće dozvoliti da Podravka ode iz hrvatskih ruku. Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja.

Za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna USKOK tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox