Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 150 milijuna eura zajma

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj 150 milijuna eura zajma radi potpore razvojnoj politici koja bi trebala osigurati oporavak hrvatskog gospodarstva, priopćeno je iz te međunarodne organizacije.

 

Zajam je odobren po šestomjesečnom EURIBORU za euro uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, što bi trenutno odgovaralo kamatnoj stopi od oko 2,5 posto, uz jednokratnu otplatu glavnice nakon 15 godina.

Svjetska banka najavljuje još jedan zajam iste vrste, ne navodeći kada će biti odobren. Odobrenim zajmom Svjetska banka poduprijet će nastojanja hrvatske vlade da ubrza održivi gospodarski oporavak, ističe se u priopćenju.

Banka konkretno želi poduprijeti reforme na području fiskalne kosolidacije, kroz troškovno bazirane prilagodbe u javnoj upravi, te u sustavu zdravstvene, mirovinske i socijalne skrbi, navodi se u priopćenju.

Zahvaljujući tim nastojanjima poboljšano je upravljanje javnom potrošnjom i ojačana je srednjoročna održivost javnih financija, uz ciljano očuvanje makrogospodarske stabilnosti, ističu u SB-u.

 

Dinamični privatni sektor

Zajam bi također trebao poduprijeti razvoj dinamičnog privatnog sektora, i to kroz poboljšane uvjete poslovanja i smanjenu ulogu države u korporativnom sektoru, naglašavaju u banci.

Hrvatske vlasti već su poduzele mjere kako bi se ojačala fleksibilnost tržišta rada, smanjile administrativne i regulatorne prepreke za kompanije i ubrzale privatizacija državnih tvrtki.

Drago nam je što hrvatske vlasti nastavljaju provoditi program gospodarskog oporavka i što su pokrenute važne reforme kako bi se poboljšala održivost javnih financija - kazao je Peter Harrold, direktor Svjetske banke za zemlje srednje Europe i za Baltik.

Istodobno potičemo vlasti da ubrzaju reforme, budući da će produbljivanje reformi prije pristupa Europskoj uniji stvoriti uvjete da Hrvatska izvuče maksimalnu korist iz članstva - dodao je Harrold.

 

Suradnja sa Svjetskom bankom

Suradnja sa Svjetskom bankom od iznimne je važnosti i cijenimo potporu Banke od samog početka suradnje. Tako je i danas, kada je Hrvatska na vratima Europske unije. Odobravanjem ovog zajma Svjetska banka potvrdila je potporu vladinom programu gospodarskog oporavka, koji je usvojen 2010. radi podupiranja oporavka i ublažavanja socijalnih posljedica svjetske financijske krize. Vjerujemo da će ovaj razvojni zajam osigurati primjereni alat za potporu SB-a ostvarivanju naših srednjoročnih planova i provedbi institucionalne reforme - kazala je hrvatska ministrica financija Martina Dalić.

Otkako je Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, ta joj je globalna razvojna institucija pruža financijsku i tehničku pomoć, savjete vezane uz politiku i analitičke usluge, odobrila 46 projekata u vrijednosti od oko 3 milijarde američkih dolara te 52 darovnice ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox