Svjetska banka ulaže u hedge fond

Svjetska banka ulagat će u jedan hedge fond kako bi pomogla bankama da smanje iznos kapitala koji će prema novim propisima morati staviti na stranu za osiguranje kredita za mala poduzeća na tržištima u nastajanju, donosi Financial Times.

International Finance Corp. (IFC), odjel Svjetske banke za zajmove privatnom sektoru, doznačit će 100 milijuna dolara u novi fond koji osnivaju Christofferson Robb & Co. sa sjedištima u Londonu i New Yorku. Njujorški ogranak prikupit će dodatnih 300 milijuna dolara od privatnih investitora.

Hedge fond doznačivat će gotovinu za potrebe pokrivanje neočekivanih gubitaka na kreditima a banke će im zauzvrat isplaćivati udio u zaradi. Gotovina koju im fond isplati smanjit će iznos koji je banka prema baselskim propisima obvezna prikupiti i time smanjiti utjecaj planiranih postroženih propisa.

FT je objavio da će IFC fond surađivati uglavnom s velikim međunarodnim bankama i da će potaknuti dodatne kreditne plasmane u zemljama u razvoju u iznosu od 2,5 milijardi do četiri milijarde dolara. Sekuritizacija trenutno možda nije popularna ali njome se rizik prebacuje s banaka na ulagače. Ako se zaista dogodi nešto loše, banke mogu nastaviti obavljati svoje funkcije a rizik preuzimaju ulagači, što su oni i spremni učiniti, tvrdi Richard Robb, suutemeljitelj CRC-a. (Hina/HT)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox