Svjetska banka: Zemlje u razvoju moraju biti spremne na teška vremena

Zemlje u razvoju moraju se pripremiti za slabi rast i teška vremena s obzirom na opasnost eskalacije dužničke krize u eurozoni, upozorila je Svjetska banka.

Poručili su da bi moglo uslijediti "dugo razdoblje kolebljivosti u globalnom gospodarstvu" ako dužnička kriza eurozone eskalira. Banka predviđa da će gospodarstva u razvoju porasti ove godine za 5,3 posto, u odnosu na 6,1 posto zabilježenih 2011. U SB-u su pozvali političare da poduzmu odgovarajuće dugoročne mjere kako bi se osigurao rast.

Zemlje u razvoju moraju se usredotočiti na reforme u smjeru povećanja produktivnosti i na ulaganja u infrastrukturu, umjesto da tek reagiraju na svakodnevne promjene u međunarodnom okruženju, rekao je Hans Timmer, direktor za razvojne perspektive u Svjetskoj banci.

Upozorenje Svjetske banke objavljeno je u kontekstu pojačanih strahova od širenja dužničke krize eurozone na najveća gospodarstva u regiji, kao što su Španjolska i Italija. Strahuje se da će kriza u slučaju eskalacije naštetiti raspoloženju ulagača u Europi i smanjiti potražnju. To nije dobro za gospodarstva u razvoju, posebno u Aziji, koja se uglavnom oslanjaju na potražnju iz eurozone. Problemi su ozbiljni i zemlje u razvoju moraju računati na dugo razdoblje niskog rasta u Europi, zaključio je Timmer. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox