Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj je obilježen pokretanjem web stranice Stop krivotvorinama i piratstvu.

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva slavi inovatore vizionare, pojedince koji su svojom domišljatošću i umjetnošću otvorili nove horizonte i ostavili neizbrisiv trag u povijesti. U Hrvatskoj je obilježen puštanjem u rad internetske stranice Stop krivotvorinama i piratstvu.  To je zajednički projekt koordinacijskih tijela za provedbu prava intelektualnog vlasništva, kojeg čine predstavnici državnih tijela te drugih institucija i organizacija nadležnih za zakonsku zaštitu prava intelektualnog vlasništva u Republici Hrvatskoj. Namijenjena je informiranju javnosti o sustavu zaštite prava intelektualnog vlasništva, oblicima, pojavama i posljedicama povreda ovih prava, kao i o inicijativama na području borbe protiv krivotvorenja i piratstva u Republici Hrvatskoj i međunarodnoj razini.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva prigoda je da proslavimo doprinos koji intelektualno vlasništvo daje inovaciji i kulturnom stvaralaštvu - ali i neizmjerno dobro koje ova dva društvena fenomena donose svijetu, rekao je u poruci povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva g. Francis Gurry, generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Hrvatska je svijetu dala mnogo intelektualaca, a na popisu najpoznatijih tu su imena poput Fausta Vrančića, Marina Getaldića, Benedikta Kotruljevića, Ruđera Boškovića, Ivana Vučetića, Slavoljuba Penkale, Andrije Mohorovičića, Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke.

U proteklih 12 godina na današnji dan slavi se Svjetski dan intelektualnog vlasništva. Osnovna ideja Svjetske organizacije za intelektualnog vlasništva bila je da "pojača svijest kako patenti, copyright, zaštitni znakovi i dizajn utječu na svakodnevni život" te da "slave kreativnost, i doprinose koje su izumitelji i dizajneri imali na razvoj zajednica preko zemaljske kugle". (PS/HT)

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox