Svjetski dan voda

Danas obilježavamo svjetski dan voda, prirodnog resursa koji je presudan za sav život na našem planetu. Kao i mnogi drugi resursi i voda je ugrožena rastom stanovništva, visokim stopama urbanizacije i klimatskim promjenama. Ono što možemo učiniti jest upravljati vodama učinkovitije nego ikad prije, a to znači da moramo stvoriti vodoopskrbu i odvodnju koja će biti otporna, učinkovita i održiva.


Potrošnja vode na godišnjoj razini raste u prosjeku za 2,5% godišnje, što je puno brži rast od svjetske populacije (oko 1% godišnje). Ono što najviše zabrinjava jest činjenica da 20% svjetske populacije nema pristup sigurnoj vodi za piće, a povećana potražnja se prebacuje upravo u regije s oskudnim resursima.

Budući da mnoge cijevi za distribuciju vode stoje desetljećima duboko ispod površine zemlje u slučaju da vodovodna mreža ima slabo uravnotežen tlak vode, to može prouzročiti istjecanje vode i gubitak resursa. Za stvaranje današnjih učinkovitih i održivih vodoopskrbnih mreža potrebno je automatsko upravljanje tim potencijalno krhkim, teško dostupnim, široko distribuiranim vodovodnim mrežama.

Digitalizirajte za učinkovitost i pouzdanost

Zbog temeljno složenog problema upravljanja vodoopskrbnim mrežama i zbog toga što mnogim komponentama fizičkog sustava nije lako pristupiti (na primjer ako treba dodati senzore tlaka ili protoka), zadatak se savršeno podudara s modernom digitalnom tehnologijom. Rješenja za hidrauličko modeliranje omogućuju preciznu simulaciju performansi u ključnim točkama mreže. Tehnike virtualnih senzora omogućuju izračunavanje protoka i tlaka tamo gdje nije moguće postaviti prave senzore. Sljedeći aspekt digitalne tehnologije 21. stoljeća, Industrial Internet of Things (IIoT) omogućuje pristup i povezivanje različitih kontrolnih sustava, senzora itd. širom mreže, sigurno, bilo kad i bilo gdje.

Sve ovo pomaže današnjim komunalnim poduzećima povećanje učinkovitosti, smanjenje energije, izbjegavanje nekontroliranog istjecanja, kvarova te opskrbljivanju i tretiranju sve veće količine vode potrebne za usklađivanje sa trendovima rasta stanovništva. Upravo je to razlog zašto smo kreirali otvorenu IoT platformu EcoStruxure koja potiče ka većoj energetskoj i operativnoj učinkovitosti u opskbi ovim izrazito važnim resurom.

Primjer pametne vodopskrbne mreže sa Schneider Electric rješenjem dolazi iz susjedstva, od talijanske kompanije Acqua Novara, koja upravlja opskrbnim područjem za 450.000 stanovnika (ljeti taj broj doseže 700.000 ljudi) na području 139 općina, od 3,600km2. Godišnje se na tom području potroši oko 38 milijuna kubika vode, od čega dio odlazi na domaćinstva, poljoprivredu, industrijske namjene te proizvodnju energije.

Acqua Novara je imala potrebu značajnog smanjivanja gubitaka, optimizacije potrošnje energije, centralizacije različitih postrojenja izgrađenih tijekom godina, te posljednje, ali ne i manje bitno – za kvalitetnim podacima. Schneider Electric je za njih osigurao tehničku podršku te implementirao integrirano rješenje koje uključuje IoT povezane proizvode, senzore za daljinsku kontrolu pristupa, Water Network Management aplikaciju za oblikovanje i analizu hidrauličnih mreža, te Water Management System softver za upravljanje gubicima vode. Realizacija ovog potpunog sustava „pametne vode“ omogućila je nadzor nad istjecanjima u distribucijskoj mreži te kreiranje automatskih izvješća i važnih poslovnih podataka. Zahvaljujući ovako postavljenom sustavu, Acqui Novari je omogućeno smanjenje potrošnje el.energije od 20% te ušteda od 6 milijuna kubika vode godišnje. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox