Svjetski mediji o posjetu Benedikta XVI. Hrvatskoj

Veliki broj svjetskih medija izvještava o posjetu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, o porukama koje je uputio Hrvatima i toplom dočeku na koji je naišao.

 

France Press

Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu...ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu! prenosi France presse Papine riječi.

Glasnogovornik Vatikana, otac Federico Lombardi, broj okupljenih na Hipodromu u Zagrebu procijenio je na 400.000, kazavši novinarima kako je ondje bilo i 60 biskupa te oko tisuću svećenika, naglašava francuska agencija.

 

Reuters

Reuters prenosi Papine riječi s mise da je "u današnjem društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji".

Drage obitelji, budite hrabre! Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak! - rekao je Papa.

Taj govor, kako navodi Reuters, odražava vjerovanje Vatikana da je Katolička crkva u Europi pod napadom nekih nacionalnih vlada i europskih institucija oko pitanja kao što su homoseksualni brakovi, pobačaj, vjersko obrazovanje i korištenje kršćanskih vjerskih simbola na javnim mjestima.

 

APA

APA ističe da je sveta misa bila "vrhunac posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj". "Dok je subota bila posvećena političkim porukama - papa Benedikt je dao svoju potporu ulasku Hrvatska u EU - nedjelja je bila rezervirana za vjeru", navodi agencija.

APA prenosi da je Papa mladima sinoć poručio da se njihova sreća ostvaruje u prijateljstvu i zajedništvu s Bogom te da taj put zahtijeva predanost i osobnu žrtvu, ali se isplati.

 

STA

Agencija STA javlja da je Papa u svom govoru u HNK u subotu na susretu s predstavnicima civilnoga društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života, s Diplomatskim zborom i s vjerskim čelnicima rekao da je savjest temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini. Pojasnio je da pritom misli na Europu, čija je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu, a to će doskora biti i na političko-institucionalnoj razini.

Tanjug i Beta također su prenijeli Papin govor u HNK, a pišu i o svetoj misi održanoj u nedjelju ujutro na Hipodromu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji gdje se okupilo oko 300.000 vjernika. O Papinu pohodu Hrvatskoj danas su, među ostalima, izvijestili i švicarski list La Liberte, talijanski listovi La Stampa i Corriere della Sera, izraelski Jeruzalem Post i američki Washington Post. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox