Svojim posjetom Republici Hrvatskoj nova regionalna direktorica potvrdila partnerstvo i potporu Svjetske banke

Tijekom svojeg posjeta Republici Hrvatskoj 18. – 19. rujna Marina Wes, nova  direktorica Svjetske banke za Europsku uniju održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima kako bi razgovarala o prioritetima zemlje, najnovijim makro-fiskalnim kretanjima i potpori Svjetske banke.


Hrvatska je posljednjih godina zabilježila snažan ekonomski i fiskalni rast zahvaljujući dobrim smjernicama za javne politike kao odgovoru na rastuće globalne izazove. Vlada ostvaruje dobar napredak u provedbi nacionalnog programa reformi, što je ogromna prilika za stvaranje boljih temelja za dugoročni održivi rast, rekla je Marina Wes, direktorica Svjetske banke za države članice EU-a. U Svjetskoj banci radujemo se nastavku snažnog partnerstva s Republikom Hrvatskom u stvaranju uključivije, zelenije i još otpornije zemlje na korist svim njezinim građanima.

Gđa Wes susrela se s ministrom financija Markom Primorcem, ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom te ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem. Uz nju, sastancima su prisustvovali Jehan Arulpragasam, direktor Svjetske banke za Hrvatsku i članovi njegova tima. Razgovarali su o ambicioznom programu reformi Vlade Republike Hrvatske, koji podržava Svjetska banka i koji uključuje digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju gospodarstva te unaprjeđenje pravosudnih usluga, socijalne zaštite i obrazovanja, poslovnog okruženja i javne uprave.

Tijekom svojeg posjeta gđa Wes obišla je i Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu, koji je nedavno obnovljen u okviru programa modernizacije hrvatskog sustava zemljišne administracije u cilju povećanja njegove efikasnosti, transparentnosti i troškovne učinkovitosti. Ove se aktivnosti financiraju iz Projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije koji podupire Svjetska banka. 

Modernizacijom sustava zemljišnih knjiga, razni postupci traju kraće te građani brojnim uslugama mogu pristupiti online, rekla je gđa Wes. Drago nam je da sustav pomaže i državnim tijelima u dijeljenju informacija o ključnim pitanjima, kao što su razvoj privatnog sektora, prilagodba klimatskim promjenama i ublažavanje rizika od katastrofa, izjavila je gđa Wes.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox