Tako se to radi: Za sanaciju šteta od suše u Srbiji i do 170 milijuna eura

Srbijanski ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je da će država izdvojiti između 18 i 19 milijardi dinara (od 160 do 170 milijuna eura) za saniranje posljedica suše, što je najveća pojedinačna pomoć tamošnjim poljoprivrednicima u zadnjih 25 godina.

Štete su velike. Iznose oko 50 posto jesenskog uroda. Još nemamo točne procjene koliki je ceh suše, ali je iznos zasigurno golem. Uz izravne posljedice suše, imat ćemo i neizravne, koje će utjecati na cijene hrane, na izvoz i na standard građana, rekao je za današnje "Novosti" Goran Knežević.

Ministar poljoprivrede očekuje i da će mjerama koje srbijanska vlada poduzima biti ublažena poskupljenja hrane. Naveo je da je državnim mjerama predviđen otkup određene količine kukuruza da bi se interveniralo kod proizvođača stočne hrane, a s druge su strane povećane subvencije, tako da će biti dovoljno kukuruza i soje. Dodao je i da je planirano odobravanje novca za regresirano gorivo i subvencije po hektaru.

Kako je izjavio, država mora povećati proračun za poljoprivredu jer se ulaganja u tu granu na najbolji mogući način i u najkraćem mogućem roku vraćaju. Naglasio je da su u poljoprivredi investicije posebno važne, jer se klimatski uvjeti menjaju.

"Od umjereno kontinentalne zemlje, ulazimo već u žarki pojas. Zato su važni sustavi za navodnjavanje. Država nije u mogućnosti to financirati, pa je naša ideja da stimuliramo poljoprivredne proizvođače i investitore koji bi ulagali u takve sustave. Na nama je da napravimo dobar plan, a moramo iskoristiti postojeće resurse. Prije svega kanal Dunav - Tisa - Dunav, koji je netko pametan napravio, a netko dovoljno nepažljiv nije iskoristio njegove mogućnosti te dopustio da bude u ovakvom stanju. Kad iskoristimo resurse koje imamo, putem investicija, ponajprije inozemnih, trebat ćemo ljude koji će napraviti kvalitetni sustav. Ovih dana smo imali razgovore s predstavnicima Svjetske banke, Nizozemske i Izraela, čije su tvrtke zainteresirane za te projekte", kazao je, između ostaloga, Knežević. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox