Talijani izglasali zakon o smanjenju javne potrošnje, štede na automobilima i ručkovima

Talijanski parlament u utorak je usvojio zakon o smanjenju javne potrošnje koji bi državi trebao omogućiti da u tri godine uštedi više od 26 milijardi eura te izbjegne novo povećanje PDV-a u listopadu.

Talijanski zastupnici velikom su većinom glasali za zakon. To smanjenje javne potrošnje, nazvano "spending review" omogućit će izbjegavanje novog povećanja PDV-a s 21 posto na 23 posto u listopadu 2012. Prijedlog zakona koji je vlada premijera Montija prihvatila početkom srpnja, treba omogućiti uštede od "4,5 milijardi eura u 2012., zatim 10,5 milijardi u 2013. i 11 milijardi u 2014. godini".

Velik dio ušteda odnosi se na zdravstvo i državnu upravu. U zdravstvu se predviđa smanjenje 7.000 kreveta u regionalnim bolnicama do studenoga ove godine, zatim smanjenja liječničkih plaća te uvođenje novih uredbi za ljekarne.

Spending review otvara put za reorganizaciju državne uprave što obuhvaća 20-postotno smanjenje menadžera u javnom sektoru, 10-postotno smanjenje ostalog osoblja te program uštede 4,7 milijardi eura u ministarstvima do 2015. Vlada k tomu za 50 posto reže potrošnju za automobile dužnosnika i ograničuje povrat novca za obroke dužnosnika na 7 eura. Zakon je izazvao brojne kritike, a donesen je nakon niza strogih mjera štednje i strukturnih reformi što ih je premijer Monti proveo otkako je u studenome preuzeo dužnost. (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox