Talijani smanjili proračunski deficit

Foto: Shutterstock

Talijanski proračunski deficit smanjio se u prvih devet mjeseci prošle godine na 3,7 posto BDP-a, sa 4,2 posto koliko je iznosio u istom razdoblju prethodne godine, izvijestio je u državni statistički ured. 

Podatak ISTAT-a navodi na zaključak da je tehnička vlada na čelu s premijerom Marijem Montijem vlada morala oštro smanjiti deficit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju kako bi ispunila zacrtane fiskalne ciljeve.

Monti je za cijelu 2012. zacrtao proračunski deficit od 2,6 posto BDP-a. U 2011. on je iznosio 3,9 posto BDP-a. Pritom je ciljana razina u rujnu revidirana naviše, s početno planiranih 1,7 posto, a kao razlog u vladi su naveli neočekivano oštru recesiju.

Vlada je u razdoblju od listopada do prosinca 2012. mogla računati na osjetno veće prihode od nepopularnog poreza na nekretnine koji je uvela radi konsolidacije javnih financija. U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna proračunski prihodi porasli su 2,7 posto, nadmašivši rast prihoda, uvećanih za 1,4 posto.

ISTAT će objaviti podatke o javnim financijama za cijelu prošlu godinu 1. ožujka, nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 24. i 25. veljače. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox