Talijanski ministar: Hrvatska je nadomak ulasku u Europsku uniju

Talijanski ministar za provedbu vladina programa Gianfranco Rotondi, koji je u dvodnevnom posjetu Istarskoj županiji, današnji je sastanak u Puli s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i suradnicima ocijenio "pogledom prema budućnosti u trenutku kad je Hrvatska nadomak ulasku u Europsku uniju".

 

Poručujem da će vas Europa prihvatiti i da ćemo zajedno graditi europsku budućnost - rekao je Rotondi i dodao kako je to prvi put da je talijanska vlada zatražila službeni sastanak s čelnicima jedne regije izvan Italije.

Istarski župan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Italijom u školstvu i izobrazbi, a razgovarali su i o proširenju suradnje na zdravstvo, socijalne potrebe i na gospodarstvo.

Predsjednik Talijanske unije Furio Radin istaknuo je važnost realizacije programa o kojima su se dogovorili, napominjući pritom kako je to prvi put da talijanska vlada izlazi u inozemstvo radi dogovora o realizaciji programa suradnje.

To, smatra Radin, znači "intenciju europeizacije", pogotovo u ključnom trenutku kada Hrvatska ima najviše izgleda za ulazak u Europsku uniju. Riječ je inovativnoj odluci koja će definirati budućnost - zaključio je Radin i dodao da je taj sastanak iznimno važan za talijansku nacionalnu zajednicu.

Rotondi se sa suradnicima danas poslijepodne sastao se u pulskoj zajednici Talijana s čelnicima Talijanske unije te s predstavnicima talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox