Talijansku mladež uvatila fjaka - zarazili se na ljetovanju u Dalmaciji

Svaki peti mladi Talijan niti studira niti radi, što je najveći postotak "besposlene" mladeži u Europskoj uniji, objavio je državni ured za statistiku ISTAT. Prebačeno iz postotaka to je 2 milijuna besposlenih mladih ljudi u Italiji.

 

Podaci su iz 2009. godine i govore da 21,2% Talijana u dobi od 15 do 29 godina, odnosno dva milijuna ljudi, ulazi u statističku kategoriju stanovništva koja se niti obrazuje, obučava ili radi. To je dvostruko veći broj "besposlene" mladeži nego što je, primjerice, u Njemačkoj i predstavlja povećanje od 19% u odnosu na 2008. godinu.

Fjaka je ipak zarazna bolest

Naravno, dio uzroka treba tražiti u ekonomskoj krizi. Čak 80% smanjenja broja radnih mjesta odnosi se na mlade, oni su dio stanovništva koji je recesijom najteže pogođen", kaže ravnateljica ISTAT-a Linda Laura Sabbadini. Postotak "besposlene" mladeži veći je na jugu Italije i u nekim regijama iznosi gotovo 30%. Devetnaest posto mladih Talijana odustalo je od školovanja, a manje od 20% Talijana u 30-im godinama ima završen fakultet.(Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox