Tehnologija koja se mijenja – tradicija koja ostaje

Bosch, jedan od vodećih svjetskih dobavljača tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2016. godinu s konsolidiranom prodajom od 404,8 milijuna kuna (54 milijuna eura) u Hrvatskoj, što znači da je zabilježio snažan rast viši od 25 posto. „Očekujemo da će porasti potražnja za našim pametnim proizvodima i uslugama koji olakšavaju svakodnevni život, a da će naše lokalno poslovanje, na temelju pozitivnog prvog tromjesečja, u 2017. nastaviti rasti”, izjavila je Mirsada Kudrić, glavna direktorica Boscha u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji na Boschevoj konferenciji za tisak u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Broj zaposlenika u Hrvatskoj ostao je stabilan, s gotovo 70 zaposlenika uključujući nekonsolidirana društva. Očekuje se da će taj broj ostati na sličnoj razini i tijekom 2017. godine.

Tehnologija koja se mijenja – tradicija koja ostaje

Ova je konferencija vrlo slikovito naglasila značaj i doprinos tvrtke Bosch kroz inovacije i društveni angažman. Prije više od 100. godina, kada su bili izumljeni prvi uređaji oni nisu bili dostupni svim članovima društva, jer su bili rijetki i skupi, pa ih je mogao imati vrlo mali broj predstavnika plemstva i bogatih ljudi. Tvrka Bosch je kroz tri stoljeća uspjela razviti tehnologiju dostupnu za svakodnevnu upotrebu i time bitno utjecala na uklanjanje socijalnih razlika u korištenju suvremenih tehnologija današnjeg čovjeka. Finalni dio konferencije obilježio je nastup hrvatskog ansambla narodnih pjesama i plesova Lado. Lado je jedan od najpoznatijih hrvatskih brendova u svijetu, sinonim tradicije, koji već gotovo sedamdeset godina njeguje, čuva i promiče bogatstvo različitosti hrvatskog tradicijskog narodnog ruha.

Konferencija povodom otvaranje odjela Pametna i povezana rješenja

(Smart and Connected Solutions)

Bosch procjenjuje i da će do 2020. globalni volumen IoT tržišta rasti 35 posto godišnje do 250 milijarda dolara. Na globalnoj razini, tvrtka je u 2016. prodala 27 milijuna proizvoda osposobljenih za internet. Svi će njezini novi elektronički proizvodi do 2020. biti povezivi. Zbog rastuće potražnje za povezanim rješenjima Bosch Hrvatska u 2016. je otvorio poseban odjel Pametna rješenja (Smart Solutions). Nadalje, tvrtka je lani u Zagrebu održala prvu poslovno tehnošku regionalnu konferenciju Bosch Smart Solutions na kojoj se okupilo oko 450 gostiju iz regije. Tri glavne teme koje je Bosch predstavio na konferenciji bile su: Pametni gradovi, Industrija 4.0 i Pametni turizam. Cilj konferencije bio je predstaviti rješenja za bolju kvalitetu života za ljude koji žive u gradovima, bolju povezivost i automatizaciju industrijske proizvodnje te kreativna rješenja za turizam. Referentni primjeri u Pametnom turizmu bili su Marina Frapa i nova dubrovačka zrakoplovna luka u kojima su implementirana rješenja odjela Bosch sigurnosnih sistema. Na konferenciji se okupio velik broj Boschevih stručnjaka, projektanata i integratora projekata iz različitih tvrtki iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. 

Doprinosi hrvatskom društvu

Društvena odgovornost jedna je od Boschevih temeljnih vrijednosti. Slijedeći viziju osnivača, Bosch neprestano provodi društveno odgovorne projekte u Hrvatskoj. Projekti uključuju dugogodišnju suradnju sa SOS Dječjim selom Lekenik i u njima Boschevi zaposlenici u Hrvatskoj sve više sudjeluju. Dvije godine zaredom tvrtka Bosch Hrvatska „posvojila” je SOS obitelj iz kuće „Ruža” u Lekeniku i platila njihov godišnji trošak za režije.

Početkom prošle godine Bosch je opremio Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Zagreb termotehnološkim uređajima i električnim alatima koji će učenicima pomoći u praktičnoj nastavi. Nadalje, tvrtka je donirala šest eksponata Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, među kojima su bili Boscheva ručna električna bušilica iz 1938. i Boschev magnet za paljenje proizveden oko 1908. godine. Na području termotehnologije, donacija uključuje plinske protočne grijalice vode iz 1932. i 1960. Nadalje, donirane su još i razvodna pumpa za dizelsko ubrizgavanje te kamera s antivandalskim kućištem. Izlošci su donirani nakon analize koja je osigurala da će se oni na najbolji mogući način integrirati u postojeću muzejsku zbirku.

(PS/Z.R.)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox