A tek ga ukinuli: Vlada vraća harač mobilnim operaterima?

Vlada ponovno razmišlja o uvođenju mobilnog nameta od šest posto, iako je isti ukinut početkom nove godine, a mobilni operateri neugodno su iznenađeni tom mogućnošću, piše Poslovni dnevnik.

U Vipnetu kažu kako im nije poznato da je ijedna uređena država, koja je i kandidat za EU skidala i vraćala iste zakone o poreznim opterećenjima unutar nekoliko mjeseci. Iz Hrvatskog telekoma poručili su kako nisu dobili službene informacije o tome, te da ne žele ništa komentirati.

Julian Ogrin, predsjednik Uprave Tele2 rekao je kako su neugodno iznenađeni najavom o povratku nameta od 6 posto na njihove prihode.  Dodaju da je navedeni namet imao negativan utjecaj ne samo na mobilnu industriju nego i cjelokupno gospodarstvo. Ogrin navodi kako je ta naknada bila u suprotnosti s  EU zakonodastvom, zbog čega je Europska komisija poduzela korake protiv zemalja koje nisu uskladile svoje zakonodavstvo poput Španjolske, Francuske i Mađarske koje se sada nalaze na Europskom sudu pravde.

Država je preko mobilnog harača „dobila“ oko 600 milijuna kuna, a očekivao se veći prihod.

Jaki argumenti

 U Ministarstvu financija nemaju komentara, no neslužbeni je stav da mobilni operateri imaju jake argumente na svojoj strani. Zbog povratka mobilnog harača mogli bi smanjiti broj radnika, potražiti zaštitu na Ustavnom sudu te od države tražiti naknadu štete.

Razlike u cijenama mobilnih usluga u Hrvatkoj i EU toliko su dramatične da bi mobilnim operaterima trebalo uvesti trošarine ne od 6 posto već od 23 ili čak 25 posto kako bi profiti postali porezni prihodi i koristili svima, smatra porezni stručnjak Guste Santini. (jk)

 

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 10. siječnja 2012.

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox