Telekom operateri više neće morati plaćati krizni namet

Telekom operateri od početka iduće godine više neće morati plaćati naknadu od 6 posto za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, predložila je hrvatska Vlada koja je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama.

Taj je Zakon, kao jedna od antirecesijskih mjera, stupio na snagu u kolovozu 2009. godine, a vlada predlaže da prestane važiti 1. siječnja 2012. Operateri su naknadu od 6 posto plaćali na prihod ostvaren od govornih usluga, tekstualnih i usluga prijenosa slike, govora i zvuka (SMS i MMS).

Ukidanje te naknade, smatraju u Vladi, daje mogućnost za smanjenje cijena tih usluga, a pozitivno bi se trebalo odraziti i na njihove investicije. Takva naknada, kaže ministrica financija Martina Dalić, ne postoji i ne primjenjuje se u državama matičnih kompanija koje posluju u Hrvatskoj (HT-a, Vipneta i Tele 2) i kao posljedicu je imala smanjenje investicija u telekom industriji.

Ukidanje naknade pridonijet će oživljavanju investicijskog ciklusa te jačanju sposobnosti naše telekom industrije u uvođenju i primjeni novih tehnologija, naglašava Dalić.

Navodi i da je ukupni prihod od te naknade u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 205 milijuna kuna, što je 13 posto manje nego u isto vrijeme lani. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox