Tepco traži novih 9 milijardi dolara za odštetu žrtvama Fukushime

Japanska kompanija Tokyo Electric Power (Tepco) zatražila je od vladinog tijela za financijsku pomoć dodatnih 690 milijardi jena (8,8 milijardi dolara) za obeštećenje žrtava nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi koja je vlasništvo kompanije.

Kako bi pomogla Tepcou, najvećoj japanskoj tvrtki za distribuciju električne energije, da namiri troškove odštete i čišćenja koji dosežu milijarde dolara, vlada je već u studenome pristala putem fonda za pomoć dati 890 milijardi jena.

Preispitali smo procijenjeni iznos odštete nakon čega je odbor za odštetne zahtjeve donio odluku o dodatnim mjerama za odštetu žrtvama koje su se dragovoljno evakuirale, rekao je Tepco u izjavi.

Japanski ministar trgovine Yukio Edano, zadužen i za energetsku politiku, vjerojatno će zahtjev odobriti već u siječnju, rekao je agenciji Reuters izvor blizak slučaju.

Sjeveroistok Japana pogodili su 11. ožujka 2011. potres magnitude 9 i golemi plimni val u kojima je poginulo ili nestalo oko 28.000 ljudi. Potres i tsunami teško su oštetili i nuklearku Fukushima, a zbog istjecanja radijacije evakuirano je oko 80.000 stanovnika iz područja oko elektrane. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox