Tica: Odakle državi novac za stanove?

Država više neće odobravati dodatne subvencije za kupnju novog stana, no i dalje će ostati aktivna na tržištu nekretnina. Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak najavio je da će od 2013. godine država otkupiti tri tisuće gotovih stanova te ih ponuditi u najam građanima koji nisu kreditno sposobni.

Naime, Ministarstvo planira do kraja 2015. godine otkupiti tisuću stanova godišnje i iznajmiti ih za 3,6 eura po metru kvadratnom, a najam stana od 50 kvadrata iznosio bi 180 eura, odnosno oko 1350 kuna mjesečno. Na jesen bi trebali biti poznati detalji, od toga u kojim će gradovima država kupovati stanove, po kojoj cijeni, te po kojim će ih kriterijima iznajmljivati.

Kada ne bih znao da banke imaju tisuće neprodanih stanova s kojima ne znaju što će, a tvrdoglavo odbijaju spustiti cijene, tada bih pozitivno reagirao na najam. Međutim, navedeni plan u trenutačnoj situaciji me zabrinjava jer nisam siguran odakle državi novac za tolike stanove s obzirom na to da se svuda najavljuju rezovi i štednja, rekao je dr. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta Zagreb za Večernji list.

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta rekla je da ideja otkupa i najma stanova nije loša, ali da je jedina pravedna cijena po kojoj bi se sad već stati i nekvalitetni stanovi smjeli otkupljivati jest cijena gradnje, ne veća od 600 do 700 eura po kvadratu. Vizek dodaje da ni banke ni izvođači ne bi u tom poslu smjeli zaraditi ni lipe.

Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta smatra da država ulazi u najam stanova pod pritiskom "banaka i drugih špekulanata koji hoće utopiti neprodane stanove po nerealnim cijenama". (jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox