TIMBI - novi pokretač svjetske ekonomije

Profesor javne politike na američkom sveučilištu George Mason Jack A. Goldstone smatra da će pet zemalja obilježiti svjetsku ekonomiju budućnosti. Zajedničko ime TIMBI označava Tursku, Indiju, Meksiko, Brazil i Indoneziju kao novo vodeće ekonomije, piše Jutarnji list.

Ove zemlje dijele više od zgodnog naziva. Imaju povoljne demografske trendove, razvijenu demokraciju i već su velike ekonomije. Njihov zajednički BDP već je premašio kineski i ubrzano će rasti u idućem desetljeću. Kombinacija rastuće radne snage i političke otvorenosti upućuje na veliko jačanje ljudskog kapitala i inovacija, što će ove regionalne sile pretvoriti u globalne igrače - piše Goldstone u časopisu Foreign policy. 

Smatra da su Kina i Rusija uz suočavanje s padom radne populacije i izvoza uz rigidan politički sustav ispale iz igre. U TIMBI zemljama raspoloživa radna snaga rast će do 2040. godine 10 do 30 posto. Zanimljivo je da će u Rusiji, Europi, Japanu i Južnoj Koreji istodobno toliko pasti. TIMBI zemlje imaju jaku poduzetničku kulturu i rastuću razinu obrazovanosti stanovništva. Ekonomije TIMBI zemalja u prosjeku godišnje rastu pet posto dok primjerice za usporedbu ekonomije Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Rusije i Španjolske godišnje rastu 1,5 posto. 

Turska bi mogla profitirati od geografskog položaja, Brazil je doživio pravi tehnološki bum, a Indija se pokazala na području usluga. Najveće iznenađenje svakako bi mogao biti Brazil koji će prema procjenama prestići Njemačku ekonomiju do 2025. godine i tako postati četvrta ekonomija svijeta iza SAD-a, Kine i Japana. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 9. prosinca 2011.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox