Tiskara Vjesnik s gubitkom od 63,8 milijuna kuna

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Gubitak tvrtke Vjesnik (Tiskara) u 2012. godini iznosio je 63,8 milijuna kuna, što je 27,4 posto više nego 2011. godine, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja te tvrtke za prošlu godinu koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi. 

Gubitak je povećan unatoč racionalizaciji poslovanja i mjerama štednje, a razlog je provođenje vrijednosnog usklađivanja kratkotrajnog potraživanja prema društvu kćeri Vjesnik naklada d.o.o. u iznosu od 19,5 milijuna kuna, kaže se u izvještaju, uz napomenu da je društvo imalo značajnih poteškoća s likvidnošću.

Ukupni prihodi tiskare Vjesnik u 2012. godini ostvareni su u iznosu od 102,9 milijuna kuna, što je 22 posto manje u odnosu na godinu prije. Ukupni rashodi, koji iznose 166,7 milijuna kuna, smanjeni su za 8 posto. U strukturi ukupnih prihoda, 90 posto čine prihodi od prodaje tiskarskih usluga, koji su u odnosu na 2011. pali 22 posto. Ostali prihodi iz poslovanja sudjeluju s 8 posto, a financijski s 1,5 posto.

Prodajom tiskarskih usluga ostvaruje se 93 posto ukupnih prihoda, a manji dio ostvaruje se od usluga skladištenja papira, održavanja i upravljanja zgradom, prodajom otpadnog materijala te davanjem u zakup slobodnog poslovnog prostora.

U strukturi rashoda, operativni rashodi sudjeluju s 97,4 posto, dok 2,6 posto čine financijski rashodi koji su u 2012. godini pali 44 posto. Nad tiskarom Vjesnik 24. siječnja ove godine otvoren je postupak predstečajne nagodbe zbog dugovanja od gotovo 140 milijuna kuna. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox