Tisuće prosvjednika sa ulica Madrida tjerali gumenim mecima

Tisuće prosvjednika marširalo je na zgradu španjolskog parlamenta u utorak, bijesno zbog nametnutih mjera štednje i rastućih poreza.

Više od 1000 policajaca priječilo je put prosvjednicima u središtu Madrida, a primjenjivali su i silu kako bi odgurivali prosvjednike na pročelju povorke. Prvo su na prosvjednike krenuli gumenim palicama, a kasnije su koristili i gumene metke.

Ukupno je uhićeno 15 prosvjednika a osam osoba je ozlijeđeno.

Prosvjedi, koji su organizirani pod sloganom Okupirajmo kongres, privukli su tisuće ljudi koje je iscrpilo devet mjeseci bolnih mjera ekonomske štednje koje je uveo premijer Mariano Rajoy.

Zaustavljeni na nekih 250 metara od zgrade parlamenta, prosvjednici su vikali Izađite! Izađite! Oni nas ne predstavljaju! Otpustite ih!

Prosvjednici traže prijevremene izbore, tvrdeći kako ih je vladajuća Narodna stranka prevarila tokom izborne kampanje prošlog studenog, piše jutarnji.hr.

Španjolska je trenutno u drugoj recesiji u manje od tri godine, s nezaposlenošću od čak 25 posto. Uvedene su mjere štednje i ekonomske reforme kako bi uvjerili druge zemlje u eurozoni i investitore da je Španjolska ozbiljna oko smanjivanja svog proračunskog manjka na samo 6,3 posto BDP-a 2012 godine i 4,5 posto iduće godine. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox