Tisuće Rusa prosvjeduju protiv Putina

Između 25.000 i 50.000 ljudi prosvjeduje u subotu u Moskvi, osporavajući pobjedu stranke Jedinstvena Rusija premijera Vladimira Putina na parlamentarnim izborima od 4. prosinca, izvješćuju agencije i ističu da se radi o neviđenoj mobilizaciji protiv vlasti u toj zemlji.

 

I dok je policija procijenila broj prosvjednika u Moskvi na 25.000, jedan od vođa pokreta Solidarnost, Ilija Ponomarev, tvrdi da se okupilo 50.000 ljudi, njih 40.000 na trgu i 10.000 pristižući s Trga revolucije. Vratite nam izbore! Tražimo novo prebrojavanje glasova i Dečki, vrijeme je da odete - jedni su od najčešćih transparenata koji su se mogli vidjeti u Moskvi. Poruke na transparentima su "upotpunjene" slikama Putina i predsjednika Dimitrija Medvedeva. Brojni Moskovljani se slažu da se "u Rusiji rađa povijest".

Osim u Moskvi, na trgu Bolotni, prosvjeduje se i u ostalim gradovima diljem zemlje, sve do Dalekog istoka i Sibira gdje su prosvjedi, zbog vremenske razlike, počeli znatno ranije. Jedan od čelnika oporbe, bivši ministar Boris Nemcov, istaknuo je da se prosvjedi održavaju "u 90 ruskih gradova".

Nikada do sada Putin, koji je došao na vlast 2000., a premijer je od 2008., nije doživio takvo protivljenje masa svom načinu vladanja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox