Tko bi rekao: U Hrvatskoj manje korupcije nego u Italiji i Grčkoj

Hrvatska je za 2011. po Indeksu percepcije korupcije na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) ocijenjena s 4, što je za desetinu boda niža ocjena nego lani, pokazalo je istraživanje Transparency Internationala (TI) provedeno od prosinca 2009. do rujna ove godine u 183 zemlje.

U priošle dvije godine Hrvatska je imala ocjenu 4,1, a 2008. je imala dosad najvišu ocjenu, 4,4. Smatra se da ocjena ispod 5 ugrožava gospodarstvo i društvo u cjelini.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Nikola Kristić rekao je kako se na temelju indeksa može se zaključiti da se u Hrvatskoj reforme zakonodavstva, javne uprave i sudstva trebaju još odlučnije provoditi ako se želi suzbiti korupcija, dodao je. Dok nije bilo (korupcijskih) afera, govorilo se da je percepcija korupcije previsoka i da korupcije nema, a sada se pokazalo da korupcije ima, rekao je.

Najmanje korupcije na Novom Zelandu

 Zemlje koje se smatraju najmanje korumpiranim su Novi Zeland (9,5), Danska (9,4) i Finska (9,4), Švedska (9,3) i Singapur (9,2), a najviše Somalija i Sjeverna Koreja s ocjenom jedan, zatim Mianmar i Afganistan s ocjenom 1,5, te Uzbekistan, Turkmenistan i Sudan s ocjenom 1,6.

Najbolja u regiji je Slovenija koja je s ocjenom 5,9, zauzela 35. mjesto, a najlošija Bosna i Hercegovina s ocjenom 3,2 na 91. mjestu. Hrvatska 66. mjesto dijeli s Crnom Gorom i Slovačkom, a slijede Italija (3,9), Makedonija (3,9), Rumunjska (3,6), Grčka (3,4), Bugarska (3,3) i Srbija (3,3). (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox