Tko kupuje Saab: Kinezi, Japanci ili Indijci?

Pronađen je kupac za švedskog proizvođača automobila Saab u stečaju, objavili su stečajni upravitelji, ne navodeći o kojoj je kompaniji riječ.

Na konferenciju za novinstvo koja će se održati danas u sjedištu Saaba u Trollhattenu u južnoj Švedskoj otkriti će detalje dogovora. Ovog mjeseca skupina kineskih i japanskih ulagača izvijestila je da je u travnju dala ponudu za Saab, prije isteka roka za dostavljanje ponuda. National Electric Vehicle Sweden (NEVS), kompanija registrirana u Švedskoj koju su osnovale neimenovana kompanija sa sjedištem u Hong Kongu specijalizirana za alternativnu energiju i jedan japanski investicijski fond, odbio je otkriti iznos ponude. Kineski proizvođač automobila Youngman također je bio zainteresiran za kupnju Saaba, piše poslovni.hr 

Švedski mediji izvijestili su da je Youngman krajem siječnja ili početkom veljače dao preliminarnu ponudu od oko dvije milijarde kruna (220 milijuna eura, 280 milijuna dolara). Youngman je odavno zainteresiran za Saab i pokušao ga je kupiti prije objave stečaja, ali je te napore osujetio Saabov bivši vlasnik General Motors, koji nije želio prenijeti potrebne tehnološke licence. Mediji su izvijestili da je ponudu poslao i indijski proizvođač komercijalnih vozila Mahindra & Mahindra. 
 

Saab je bio na rubu bankrota kada ga je GM početkom 2010. prodao nizozemskoj kompaniji Swedish Automobile koja se tada zvala Spyker za 400 milijuna američkih dolara. Stečajni upravitelji kazali su u travnju da Saabova imovina pokriva tek nešto više od trećine njegova duga koji iznosi 13 milijardi kruna. (HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox