Tko proizvodi vaš iPhone i koliko to zapravo košta?

Iako na iPhoneu piše da je američki proizvod, on se zapravo u potpunosti sklapa u Kini, odakle se izvozi u SAD. Samo 2009. godine zahvaljujući ovom čudu tehnike, američki trgovinski manjak s Kinom iznosio je 1,9 milijardi dolara, piše novilist.hr.

 

U izradi dijelova za iPhone sudjeluje devet kompanija iz SAD-a, Japana, Njemačke i južne Koreje i one komponente šalju u tajvansku tvrtku Foxconn, smještenu u kineskom Shenzhenu, gdje ih radnici sklapaju.

Prodajna cijena iPhonea na američkom tržištu 2009. godine iznosila je 500 dolara, a proizvodna cijena ukupno 178,96 dolara (komponente i rad).

Najveću vrijednost na ovom uređaju (59,25 dolara ili trećina proizvodne cijene) imaju tri komponente japanske Toshibe. Šestinu cijene čini pet komponenata iz njemačkog Infineona (28,85 dolara), a dva dijela (22,96 dolara) drži korejski Samsung. Ostale komponente dolaze iz američkih tvrtki Broadcom, Numonyx i Cirrus Logic (10,75 dolara), japanske Murate (1,35 dolara), njemačkog Dialog Semiconductora (1,30 dolara) i ostalih kompanija (48 dolara). Ako toj cijeni od 172,46 dolara pridodamo cijenu skalapanja komponenata koju Kinezi naplaćuju 6,50 dolara, ukupni proizvodni troškovi po komadu uređaja iznose oko 179 dolara.   

Uvozeći iPhone iz Kine, od oko dvije milijarde dolara, Amerika je 2009. godine posredno uvezla 670 milijuna dolara iz Japana, iz Njemačke 326 milijuna, a iz južne Koreje 259 milijuna.

iPhone Made in USA

Deficit SAD-a sve se više povećava, jer se prodaja iPhonea u Americi i svijetu gotovo udvostručila, a novi skok očekuje se do kraja ove godine. To bi se doduše moglo smanjiti i to proizvodnjom u Americi.
Evo kako bi funkcionirala proizvodnja iPhonea u SAD-u: troškovi rada bi skočili na 68 dolara, a proizvodna cijena na oko 240 dolara po komadu. Unatoč tome, Apple bi i dalje na svakom iPhoneu zaradio oko 50 posto dobiti, a cijena uređaja za kupce ostala bi ista ili manja.

Apple bi mogao preseliti proizvodnju u matičnu zemlju, ali naravno ovo se puno više isplati jer je radna snaga u Kini deset puta manja nego u SAD-u, a glavni cilj vlasnika Applea jest povećati profit jer Apple i ovako i onako nema nekog konkurenta. To je kapitalizam. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox