Toliko o rezovima javne uprave: U deset godina otpustili 40 ljudi

Neprestano se može čuti kako je javna uprava prevelika te da su nužni rezovi, no podaci pokazuju suprotno, piše Globus.

Podaci Službeničkog suda u Hrvatskoj koji se bavi stegovnim postupcima protiv državnih službenika pokazuju da sud u posljednjih deset godina i nije imao puno posla.

Naime, u posljednjih deset godina zbog teške povrede službeničke dužnosti bez posla je ostalo 40 ljudi. Prijava je bilo puno više, točnije 791, no u 750 slučajeva postupak je odbačen, izrečena je opomena ili novčana kazna. Sindikat državnih službenika to obrazlaže činjenicom da su „državni službenici dobri“. Globus piše kako praksa službeničkih sudova pokazuje da su suci većinom na strani državnih službenika kojima je teško dokazati da su povrijedili službeničku dužnost.

Kada nema sumnje da je državni službenik protiv kojeg se vodi postupak kriv, Službenički sud jako rijetko izriče kaznu o prestanku radne službe. Čak i ako dođe do izricanja takve kazne Viši službenički sud u žalbenom procesu žalbu državnog službenika proglasi opravdanom, a cijeli se slučaj potom vraća na novo saslušanje.

Prema podacima Ministarstva uprave u 2011. godini otkaz nije dobio nijedan državni službenik. Netko naivan bi iz ovoga mogao zaključiti da javni službenici rade odlično jer niti ima prigovora na njihov rad, niti dobivaju otkaze. Usporedbe radi, u privatnom sektoru prošle je godine otkaz dobilo čak 65.087 ljudi. (jk)

 

 

 

Izvor: Globus, tiskano izdanje, 9. studenoga 2011.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox