Top tvrtke ''hrvatskog WikiLeaksa''

Vrijednost javne nabave u posljednje dvije godine u Hrvatskoj iznosila je oko 80 milijardi kuna, a oko 20 posto tog iznosa dobile su tvrtke koje su u top 20 mjesta u registru o javnim nabavama koji je objavila Udruga Vjetrenjača, a čiji je autor Marko Rakar, piše Jutarnji list.

Među prvih 20 tvrtki s najunosnijim ugovorenim poslovima u bazi je nekoliko banaka, Ina, HEP, tvrtke Čeho Elektro, Hrvatska pošta, nekoliko tvrtki kćeri Hrvatskih željeznica, ali i tvrtke koje su otprije poznate po dobivanju poslova preko sumnjivih javnih natječaja.

Sumnjivi ugovor HŽ-a i Europetrola

Europetrol je, između ostalog, radio i s tvrtkom HŽ Vuča vlakova s kojom je dosad ugovorio poslove vrijedne 40 milijuna kuna. HŽ je u travnju raspisao javni natječaj za nabavu 27,5 milijuna litara eurodizela za lokomotive, vrijednog oko 200 milijuna kuna, tijekom iduće četiri godine. Uz Europetrol, na natječaj se prijavila još jedna kompanija koja je posao nudila po 12 milijuna kuna nižoj cijeni, ali HŽ je ipak odlučio sklopiti ugovor s Europetrolom.

HŽ je tada poništio natječaj, odredio jednogodišnju opskrbu eurodizelom i dogovorio izravnu pogodbu s Europetrolom. Ugovor je sklopljen u svibnju ove godine i vrijedan je 40 milijuna kuna.

Top 3: Zaba, Županijske ceste ZG županije i Hidrocom

Županijske ceste Zagrebačke županije (ŽCZŽ),  slično tome, su s Hrvatskim autocestama nakon javnog natječaja dogovorile posao vrijedan 1,6 milijardi kuna za redovito održavanje i zaštitu državnih cesta na razdoblje od 4 godine.

Iza Zagrebačke banke, koja je na premoćnom prvom mjestu po najunosnijim ugovorima vrijednim 2,4 milijarde kuna, i ŽCZŽ-a na visokom trećem mjestu je Hidrocom d.o.o.

Tvrtka koja ima tek šest zaposlenika čija je prosječna plaća oko 4.500 kuna s državom je ugovorila poslove vrijedne 1,466 milijardi kuna. (jh)

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 28. studeni 2011.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox