Totalni fijasko: Korejski razgovori propali zbog dnevnog reda?!

Vojni dužnosnici Južne i Sjeverne Koreje završili su dvodnevne razgovore, prve nakon što je Pjongjang izvršio napad na južnokorejski otok Yeonpyeong u Žutom moru, bez ikakva rezultata i dogovora, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

 

Razgovori su propali. Nisu se čak uspjeli dogovoriti o terminu sljedećeg sastanka - rekao je neimenovani južnokorejski dužnosnik.

Sjevernokorejski pukovnik Ri Son-kwon sastao se sa svojim južnokorejskim kolegom, pukovnikom Moon Sang-gyunom u selu Panmunjomu. Na tim preliminarnim razgovorima trebao se odrediti datum, mjesto i dnevni red budućeg susreta sugovornika na visokoj razini, vjerojatno ministara obrane.
Sastanak je propao zbog nesuglasica oko dnevnog reda - rekao je južnokorejski dužnosnik.

Obnova razgovora Sjeverne i Južne Koreje, nakon višemjesečnih napetosti između dviju zemalja uzrokovanih potapanjem južnokorejskog broda Cheonana i napadom na otok Yeonpyeong, jedan je od uvjeta za nastavak šestostranih pregovora o končanju sjevernokorejskog nuklearnog programa. Ti su pregovori posljednji put održani prije više od dvije godine kada se Pjongjang iz njih povukao. Peking i Washington postavili su međukorejski dijalog kao preduvjet za obnovu šestostranih pregovora. Pjongjang je izjavio da se želi vratiti za pregovarački stol, ali su Washington i Seul doveli u pitanje njegovu iskrenost glede denuklearizacije zbog sjevernokorejske objave o programu za obogaćivanje uranija u studenome. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox