Transparentnost u komunikaciji

Hrvatskoj zajednici županija, kojom predsjedava g. Goran Pauk, župan Šibensko - kninske županije, dodjeljuje se priznanje PRO PR Globe Awards ''Transparentnost u komuniciranju'' za projekta ''Otvoreni proračun''. Ovim projektom na otvoreni način,  proaktivnim informiranjem i komuniciranjem s javnošću, davanjem informacija na zahtjev građana, prema mišljenju Organizacijskog odbora, po prvi puta su na nacionalnom nivou iskomunicirani na jednostavan i razumljiv način financijski aspekti sustava javnih institucija, u ovom slučaju svih hrvatskih županija ujedinjenih u Hrvatsku zajednicu županija, kao nositelja projekta ''Otvoreni proračun''.


Transparentnost i otvorenost nužni su aspekti rada svake javne uprave 21. stoljeća. Implementacijom projekta ''Otvoreni proračun'' postavljeni su temelji i primjer dobre prakse transparentnosti prema građanima te se je taj projekt u cijelosti, u dvosmjernoj komunikaciji i svim komunikacijskim procesima unutar Hrvatske zajednice županija te svih građana predstavio kao primjer dobre prakse koji bi trebali slijediti svim čimbenici javne uprave koji čine servis građana.

Primarni cilj projekta „Otvoreni proračun“ je na unificiran način predstaviti vizualizaciju županijskih proračuna po svim klasifikacijama kako bi bilo razumljiv svim građanima te kako bi ga razumijeli i oni koji nisu financijski stručnjaci.

Istraživanje Instituta za javne financije svakako je bitno i ponosni smo na rezultate. No, organizacije koje se ne mijenjaju i ne razvijaju – stagniraju i ne mogu se nositi s izazovima modernog doba. Živimo u dobu kada ljudi očekuju da im je sve nadohvat ruke, odnosno da do informacije mogu doći u dva klika mišem. Zato nam se činilo da je „Otvoreni proračun“ korak dalje u promicanju transparentnosti i ovo priznanje dokazuje da smo bili u pravu. Prilagođen je svima, možete ga konzultirati u bilo koje vrijeme, a grafički je privlačan za razliku od suhoparnih tabela i prikaza u papirnatim dokumentima. Također, aplikacija znatno skraćuje vrijeme koje bi inače građani trebali utrošiti na pretraživanje i razumijevanje podataka, poručuje Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Aplikacija „Otvoreni proračun“ građanima nudi jednostavan pregled podataka kroz pitanja i odgovore, ali i složeno analiziranje, a možete ju pronaći na linku.

Priznanje Transparentnost u komuniciranju dodijelit će se po prvi puta na svečanosti 12.4. u hotelu Katarina u sklopu svečane dodjele priznanja PROPR Globe Awards. (G.G.)

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox